SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Borut Pahor: "Slovenija lahko postane sinonim za visoko kakovost življenja, varovanja naravnih virov in ustvarjanje gospodarskih priložnosti."

Koper, 25. 7. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Borut Pahor je danes obiskal Greenpeacovo jadrnico Mavrični bojevnik (Rainbow Warrior), ki je v teh dneh v Kopru. Mavrični bojevnik simbolizira trajnostno rabo novih tehnologij in okolju prijazen razvoj in je Slovenijo obiskal v okviru Greenpeacove kampanje "Sonce je zastonj". 

V nagovoru se je Predsednik Republike uvodoma zahvalil organizatorjem kampanje, da s takšnimi akcijami spodbujajo države, da vpeljejo ukrepe v podporo domači zeleni industriji, ki lahko ustvarja številna nova delovna mesta. "Verjamem, da lahko skupaj začrtamo nove horizonte trajnostnega razvoja, ki ne bo le zelen, temveč bo omogočal tudi visoko kakovost življenja za naše otroke in vnuke", je dejal Predsednik Republike.

Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Greenpeacovo jadrnico Rainbow Warrior
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik Pahor je poudaril, da je Slovenija zelena, urejena in bogata z naravnimi viri. "Slovenija je lepa in pametna. Kot družba pa potrebujemo širši premislek, kako to, kar imamo, ne samo ohranjati, temveč iz tega ustvarjati nove gospodarske priložnosti", je dejal Predsednik ter dodal: "Zaradi našega malomarnega in premalo skrbnega odnosa do okolja se okolje spreminja. Spremembe pa ne gredo v prid sedanji in prihodnjim generacijam." Spomnil je, da je Slovenija leta 2009 sprejela Deklaracijo o aktivni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove svetovne politike do podnebnih sprememb, ki je začrtala strategijo Slovenije do varovanja naravnih virov. Nevladni organizaciji Greenpeace je izrekel priznanje, da s takšnimi akcijami opozarja politiko, gospodarstvo in civilno družbo, da smo bolj pozorni do priložnosti, ki jih za gospodarsko rast ponuja zelena tehnologija.

Predsednik Pahor je prepričan, da lahko Slovenija postane sinonim za visoko kakovost življenja, varovanja naravnih virov in ustvarjanje gospodarskih priložnosti. "Ob pričakovanem izhodu iz krize in s skorajšnjim oblikovanjem nove Vlade Republike Slovenije in Državnega zbora Republike Slovenije, lahko z učinkovitim pristopom aktivneje nadaljujemo z izvajanjem politike in ukrepi trajnostnega razvoja, katerih rezultati se bodo pokazali na dolgi rok. A le s skupnimi prizadevanji bomo lahko ustvarjali in sooblikovali trajnostno podobo Slovenije prihodnosti", je nagovor zaključil Predsednik Republike.

Predsednik republike Borut Pahor in ekipa jadrnice Rainbow Warrior
Foto: UPRS

Dogodka so se poleg predstavnikov Greenpeace in nekaterih politikov udeležili tudi vidni podjetniki, ki z inovativnimi in okolju prijaznimi pristopi dosegajo zavidljive uspehe doma in v tujini.