SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: "Slovenci znamo stopiti skupaj"

Ljubljana, 26. 2. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes sestal s predsednikom Državnega sveta Republike Slovenije mag. Mitjo Bervarjem in po srečanju priložnostno nagovoril svetnice in svetnike Državnega sveta Republike Slovenije. V nagovoru je predsednik povabil k razmisleku, ali slovenska politika v tem trenutku in v teh razmerah daje od sebe vse, kar zmore, ali pa obstaja še kaj neizkoriščenega prostora, ki bi ga s potrebno politično voljo bilo mogoče izkoristiti. Predsednik je med drugim podaril, da Slovenci znamo stopiti skupaj, ko nastopijo hude razmere, ki to zahtevajo. »To je pokazala nedavna ujma in sodelovanje vseh, ne glede na to, komu pripadajo.«

Predsednik republike Borut Pahor se je sestal s predsednikom Državnega sveta Republike Slovenije ter nagovoril svetnice in svetnike Državnega sveta Republike Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA

»Slovenci znamo dati od sebe najboljše,« je dejal in dodal, »in vsak od nas, vključno z menoj, se mora vprašati, kaj lahko stori bolje od tega, kar zdaj dela dobro. Kaj dela slabo in tega ne velja ponavljati, in zlasti, kaj lahko stori hitreje.« Predsednik je ocenil, da gre regulacija izhoda iz krize v pravo smer, kar je pokazalo tudi vmesno poročilo Evropske komisije, vendar je ta regulacija po njegovem mnenju prepočasna. »Slovenija je na repu držav po okrevanju,« je dejal in opozoril, da ni vse odvisno od zunanjih okoliščin. Marsikaj je, ampak v tisti meri, ko si okoliščine krojimo mi sami, slovenska politika še ni pokazala svojega najboljšega obraza in največjih sposobnosti, in zdaj je trenutek, da to stori.

Predsednik republike je svetnicam in svetnikom predstavil zamisel, da bi v okviru projekta Slovenija 2030 enkrat na leto z nagovorom v parlamentu ocenil razmere v državi in da bi na ta način skupaj aktualizirali in verificirali razmišljanja o prihodnosti. Spodbudil je k razpravi o prihodnosti na različnih političnih nivojih; na morebitnem parlamentarnem odboru za prihodnost, razpravah svetnic in svetnic državnega sveta in tematskih razpravah na raznih okroglih mizah, saj so le-te lahko dobra podlaga za skupne zaključke in nadaljnje rešitve.

Svetnice in svetnice je seznanil namero za skupni sestanek z vodji parlamentarnih strank, predvidoma v marcu, na katerem bi se dogovorili, da zdravstvena reforma dobi status projekta nacionalnega pomena. Dodal je, da je v tem trenutku odprtih zadev toliko, da lahko slovenska politika uspe le, če se osredotoča in se z vso potrebno skrbnostjo in politično voljo loteva tistih, ki so ta čas najbolj ključne. Poleg zdravstvene reforme je po njegovem politično pozornost treba osredotočiti tudi na gospodarsko rast.

Predsednik republike je nazadnje opozoril na nevarnost, da bi relativno mehak, a še negotov izhod iz gospodarske krize, ki je utemeljen zlasti na krilih gospodarske rasti v državah partnericah, prehitro uspaval naše ambicije glede modernizacije države in družbe. Poudaril je, da je zdaj bistveno, da nismo prehitro zadovoljni s premajhnim in da ugotovimo, katere konkurenčne prednosti imamo in kako jih bomo uveljavili. "Zgodovina je pokazala, da smo Slovenci lahko zelo uspešni, ko stopimo skupaj. Kaj bi šele lahko dosegli, če bi stopili skupaj, ko ni kriznih situacij? Zdaj je ta čas, da slovenska politika pokaže, da je pripravljena delati drugače, da je pripravljena delati skupaj, ker želi imeti boljše rezultate," je še dejal predsednik Pahor.