SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na slovesnosti Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije: "Povezani smo močni"

Brdo pri Kranju, 14. 11. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na Brdu pri Kranju udeležil slovesnosti, ki jo je pripravila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru uvodoma dejal, da gospodarski kazalci obetajo nadaljevanje uspešnega okrevanja po finančni in gospodarski krizi, kar utrjuje stabilnost, raven gospodarske rasti pa se bo v letošnjem letu ponovno vrnila na raven pred nastopom krize. "Ta ugodni veter moramo bolj podjetno izkoristiti in ga nikakor ne smemo zamuditi," je poudaril predsednik republike, da bomo lahko bolje pripravljeni na različna krizna obdobja. Prvič po koncu druge svetovne vojne se namreč soočamo z dejstvom, da bo generacija naših otrok morebiti živela slabše od naše generacije, je opozoril predsednik Pahor in dodal, da ni pretiranih razlogov za strah, če bomo nastopali strpno, solidarno in povezano. Spodbudne kazalce gospodarske rasti moramo zato previdno, a hkrati politično pogumno izkoristiti, da bomo z njimi uspeli krepiti kvalitetnejše in bolj vključujoče življenje za vse. Predsednik Pahor je ob tej priložnosti izpostavil tudi vlogo slovenskega gospodarstva na evropski ravni. "Za nas, ki verjamemo v Evropo, je napočil čas, da poudarimo, da smo kot Slovenci in kot Evropejci šibki, če smo razdeljeni, in močni, če smo povezani," je dejal predsednik republike in dodal, da potrebujemo jasno vizijo in usmeritev za mirno, varno in gospodarsko razvito Evropo. "Ni dvoma, da Slovenija potrebuje mesto v tej trdni povezavi," je poudaril. Predsednik Pahor je v nadaljevanju pozval k nadaljevanju strpnega dialoga med predstavniki obrtnikov in podjetnikov ter predstavniki sindikatov in vlade. Pri tem je odločilna vztrajnost, eden izmed ključnih dejavnikov pri uspešnem izhodu iz krize, katerega nosilni stebri so bili slovenski podjetniki in obrtniki, je povedal. Predsednik republike je slavnostni nagovor sklenil z čestitkami vsem obrtnikom in podjetnikom ter mojstricam in mojstrom. "Sedaj je pravi čas za politični pogum, ki bo prinesel strukturne spremembe, s katerimi bomo mladim generacijam dali novo upanje, da je mogoče doseči velike premike in dobre poslovne rezultate. Tako bodo naši otroci na prihodnost lahko gledali z upanjem," je zaključil.

Predsednik Pahor na slavnostni prireditvi Obrtnik leta 2017 in Podjetnik leta 2017
Foto: Nebojša Tejić/STA

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije gospod Branko Meh, ki je dejal, da danes slavimo odličnost in mojstrstvo vseh, ki so si drznili stopiti iz povprečja in zaradi svoje kljubovalnosti, vztrajnosti in ustvarjalnosti iz krize izšli kot zmagovalci. Poudaril je, da je današnja slovesnost posebej svečana tudi spričo dejstva, ker sta bili danes prvič v zgodovini Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije podeljeni dve pomembni priznanji, Obrtnik leta in Podjetnik leta.

Predsednik Pahor na slavnostni prireditvi Obrtnik leta 2017 in Podjetnik leta 2017
Foto: Nebojša Tejić/STA

Posebno priznanje za najstarejšega obrtnika v Sloveniji je prejel gospod Vladimir Korošec iz Zabovcev pri Ptuju, ki se z mlinarstvom ukvarja od leta 1957, njegovo družinsko mlinarsko izročilo pa sega več kot 200 let v zgodovino. Mojstrske diplome je prejela 17. generacija mojstric in mojstrov, sklepno dejanje pa je bila podelitev prestižnih priznanj Obrtnik leta 2017 in Podjetnik leta 2017, ki so ga letos vnovič podelili po nekajletnem premoru. Priznanje za obrtnika leta je iz rok predsednika republike in gospoda Meha prejel gospod Slavko Kržišnik, direktor S.VAR obdelava kovin in izdelava vodnih turbin, Podjetnik leta pa je postal gospod Miran Andrejek, direktor podjetja Avto center Andrejek.