SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu Romov

Murska Sobota, 5. 4. 2013 | sporočila za javnost

Ob svetovnem dnevu Romov, ki ga obeležujemo 8. aprila, se je predsednik republike Borut Pahor udeležil osrednje kulturne prireditve v Murski Soboti. V svojem nagovoru je poudaril, da "nikoli ne smemo biti zadovoljni z doseženim", čeprav so, ne glede na vse težave in ovire tudi za večinsko prebivalstvo, v pravnem in človeškem smislu Romi v Sloveniji vendarle obravnavani zelo enakovredno.

Predsednik je dejal, da moramo navkljub krizi težiti k humanizaciji življenja, saj ljudi jezi to, da obremenitve, ki jih prinaša reševanje krize, niso pravično porazdeljene. "Zlasti to čutijo manjšine, ne samo nacionalne ali etnične, ampak vse, zato je pomembno, da se je sprožil nek družbeni nagon po preživetju, kjer se spreminja zelo pomembna psihologija, saj ne sprašujemo več toliko, kaj lahko drugi storijo za nas, pač pa vse bolj, kaj lahko mi oziroma jaz storim za druge," je poudaril predsednik Pahor.

Ta družbeni nagon po preživetju pa po prepričanju predsednika Pahorja v času krize nosi neko novo energijo, ki se zdi prvi pravi znanilec možnosti, da se iz bomo iz krize izvlekli.

Predsednik je na koncu dejal, da si prizadeva, da bi predstavniki Romov iz drugih delov države v rešitvah, ki so se v Prekmurju dobro prijele, videli navdih tudi za rešitev romske problematike v drugih okoljih.
Predsednik republike Borut Pahor na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu Romov
Foto: Nebojša Tejić/STA