SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na novinarski konferenci podal stališče o aktualnih razmerah v državi

Ljubljana, 25. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je na prvi novinarski konferenci po prevzemu dolžnosti komentiral aktualno politično dogajanje v državi. Predsednik je opozoril, da smo v položaju velike politične negotovosti, saj vlada ni več v isti sestavi. Ob tem je poudaril, da bo sam sodeloval s to vlado ali s kakšno drugo, ki jo bo imenoval DZ, po vseh svojih močeh. Opozoril je tudi na lastno izkušnjo iz časov, ko je bil predsednik vlade in dodal, da glede na lastne izkušnje ocenjuje, da bi bilo koristno, da vlada, ki je izgubila koalicijskega partnerja, dobi legitimacijo v parlamentu.

Predsednik republike je še napovedal, da bo v začetku februarja pripravil sestanek z voditelji strank, da bi preveril, ali obstaja volja za dogovor o skupnem nastopu za reševanje krize in kakšna bi bila vsebina tega dogovora. V razmerah poglobljene politične negotovosti po besedah predsednika Pahorja ne gre več za to, da bi bil morebiten dosežen dogovor o skupnem nastopu za reševanje krize "dodana vrednost", ampak je to elementaren pogoj za delovanje države.

Predsednik republike je v uvodu tudi pozval k ohranjanju strpnosti in spoštljivosti do institucij pravne države in se zavzel za prizadevanja za povrnitev zaupanja v državo. "Celo najlažji problemi ne bodo rešljivi, če bo začel prevladovati nestrpen in sovražen govor. V takšnih pogojih krize ni mogoče reševati, kaj šele rešiti," je dodal.

V zvezi s pripravo memoranduma za arbitražni sporazum o določitvi meje s Hrvaško, ki ga vlada še ni sprejela, pa je predsednik republike izrazil prepričanje, da ima Slovenija eno najboljših pravniških ekip na svetu. Vlado je pozval, naj s pripravljenimi gradivi ravna tako, da ne bomo zamudili predpisanih rokov.