SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je priredil kosilo za udeležence srečanja Združenja evropskih senatov

Ljubljana, 2. 6. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Gradu Brdu priredil kosilo za predsednike državnih svetov in senatov, ki se v Sloveniji udeležujejo 18. srečanja Združenja evropskih senatov.

Predsednik Pahor je v nagovoru izrazil veselje, da to srečanje Slovenija gosti v za nas posebnem, svečanem času; lani smo praznovali 25. obletnico ustanovitve države, letos obhajamo četrt stoletja njenega diplomatskega priznanja in tudi četrt stoletja ustanovitve državnega sveta ali senata. Predsednik Pahor je dejal, da se vseh teh prelomnih dogodkov zelo dobro in tudi zelo osebno spominja, saj je kot član ustavne komisije imel možnost sooblikovati institucionalno podobo današnje Slovenije. Spomnil je, da se je takrat ustavni komisiji zastavljalo vprašanje, ali naj bo slovenski parlament enodomen ali dvodomen. Slovenija je preučila številne zglede, našla prednosti in slabosti tako za eno kot za drugo odločitev in se nazadnje odločila za model, ki ga imamo danes, in za katerega se je izkazalo, da je v osnovi opravičil pričakovanja ustavodajalca.

Predsednik Pahor je udeležencem dejal, da je prepričan, da bodo z izmenjavo izkušenj našli prave odgovore na izzive sedanjega časa in ohranili demokratičen ustroj sodobnih družb kot prevladujoč trend. Ob koncu se je vsem zahvalil z upanjem, da bi v prihodnosti zmogli rešiti tudi najbolj zahtevna vprašanja in bi zato nanjo lahko gledali z zaupanjem in ne strahom.

V Združenje evropskih senatov so vključeni sveti oz. senati parlamentov iz Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Francije, Italije, Nizozemske, Nemčije, Poljske, Češke, Romunije, Rusije, Slovenije, Španije, Švice ter Velike Britanije in Severne Irske ter Luksemburga kot opazovalca.

Predsednik Pahor je priredil kosilo za udeležence srečanja Združenja Evropskih senatov
Foto: Daniel Novakovič/STA