SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

»O demografski politiki, zlasti z vidika rodnosti in priseljevanja«

Ljubljana, 26. 3. 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil posvet »O demografski politiki, zlasti z vidika rodnosti in priseljevanja«.

Zaradi kompleksnosti demografskih problemov se je posvet osredotočil na dva vidika, rodnost in priseljevanje. Enega od pomembnejših vidikov, starajočo se družbo, je že tematizirala konferenca Slovenija 2030, ki jo je predsednik Pahor pripravil maja leta 2017.

Posvet o demografskem vprašanju je posledica številnih pozivov strokovne in zainteresirane javnosti, da se državno politiko pozove k ustrezni pozornosti in strateškim odločitvam glede zaskrbljujoče demografske slike.

Tudi zato se je predsednik Pahor odločil, da poleg najbolj uglednih strokovnjakov in predstavnikov vlade na posvet prvikrat povabi tudi predstavnike parlamentarnih strank. Kot je predsednikom strank zapisal v pismu, bo mogoče po koncu tega posveta laže oceniti, ali naj s to prakso vabljenja predstavnikov političnih strank na posvete nadaljuje.

Posvet so, kot običajno, spremljali dijaki in študentje.


POSVETI PRI PREDSEDNIKU so organizirani redno in se vsebinsko dotikajo aktualnih dilem dolgoročnega značaja. Namen posvetov je izmenjava različnih mnenj, soočanje civilne družbe in politike in iskanje dolgoročno sprejemljivih oziroma najbolj primernih odločitev za Slovenijo.

Posvet pri predsedniku »O demografski politiki, zlasti z vidika rodnosti in priseljevanja«
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Posvet pri predsedniku »O demografski politiki, zlasti z vidika rodnosti in priseljevanja«
Foto: Tamino Petelinšek/STA