SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti ob 10. obletnici državnega presejalnega programa DORA

Ljubljana, 20. 4. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesne obeležitve 10. obletnice državnega presejalnega programa za raka dojk DORA. Predsednik republike je bil častni pokrovitelj slovesnosti in je imel ob tej priložnosti nagovor.


V nadaljevanju je govor predsednika republike. Velja govorjena beseda!


Spoštovani gospe in gospodje,

častitljivi zdravniški zbor,

dragi gostje.

Hvaležen sem, da vas lahko nagovorim ob današnjem čudovitem dogodku, ob jubileju programa DORA, da vas lahko nagovorim v svojem imenu in v imenu ljudi, ki jih imam čast predstavljati. V imenu naših dragih, ki jim je ta program namenjen. V imenu 180.000 žensk, ki jih je program DORA v 10 letih delovanja že obravnaval. Še posebej v imenu tistih 2.000, ki jim je bil s presejalno mamografijo odkrit rak dojke. S tem se jim je omogočilo bolj kakovostno življenje, boljši izid bolezni ali celostna rehabilitacija.

Program DORA ima ugled nacionalno pomembnega programa v Sloveniji in predstavlja primer dobre prakse preventivnega programa za raka dojk v Evropi in svetu.

Če so se strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana o poteku učinkovitega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk še pred 10. leti izobraževali v tujini, predvsem pri kolegih na Norveškem, smo lahko danes izjemno ponosni.

Ti strokovnjaki danes Slovenijo priporočajo kot model dobre prakse za organizacijo takšnega presejalnega programa. Slovenski strokovnjaki zdaj svetujejo ob vzpostavitvah podobnih presejalnih programov v Evropi in na Zahodnem Balkanu, kot tudi drugod, na primer v Arabskih emiratih.

Program DORA je v slovenskem zdravstvenem sistemu prepoznan kot vrhunska zdravstvena storitev, ki izkazuje jasno merljive učinke. To zagotavljajo stalno izobraževanje sodelavcev, tudi z namenom bolj prijazne komunikacije z ženskami. Prostori centrov DORA so urejeni na udoben, prijeten in sproščen način.

Vem, da je organizacija takega presejalnega programa izredno kompleksna in združuje različne skupine strokovnjakov, ki med seboj tesno sodelujejo. Da so lahko doseženi visoki cilji programa, danes deluje več kot 100 vaših sodelavcev.

Ponosen sem, da je bil konec leta 2017 z odprtjem presejalnega centra v Celju uspešno dosežen cilj, da bodo v program lahko vključene vse ženske v starosti od 50. do 69. leta. Tako je vsem ženskam v Sloveniji omogočen enakopraven dostop do zgodnjega odkrivanja in hitre obravnave raka dojk, kot najpogostejšega raka pri ženskah. 250.000 žensk ima danes pravico in možnost do slikanja v DORI v 13 presejalnih centrih in 3 mobilnih notah po Sloveniji.

Cilj zmanjšati umrljivost za rakom dojk pri ženskah med 50. in 69. letom za 25 do 30%, je plemenit cilj, ki si zasluži vse naše občudovanje.

Dragocenosti zdravja se ne zavedamo, dokler nam to služi. Hvaležni smo, če človek nima skrbi glede svojega zdravja in zdravja svojih bližnjih, se počuti varnega. Vse druge skrbi so tako manjše in vse druge naloge tako lažje.

K temu pripomore veliko ozaveščenost. Je ključna, če želimo biti v boju proti boleznim, še posebej proti raku, uspešni. Preventiva pa je dolgoročna naložba, ki se bogato obrestuje. Ne smemo dovoliti, da takšna dragocenost postane ujetnik trenutnih razmer v zdravstvenem sistemu. Nujnost sprememb in modernizacija zdravstvenega sistema sta ključni.

Ob zaključku nagovora je predsednik republike mag. Maksimiljanu Kadivcu, vodji programa DORA, vročil slovensko zastavo, posebno protokolarno priznanje predsednika republike: “Izražam hvaležnost za vaše plemenito delo, na katero se lahko ljudje zanesejo. To priznanje, slovensko zastavo, namenim organizacijam in posameznikom doma in po svetu. Tistim, ki nas s svojimi dosežki opominjajo, da zmoremo več in da znamo strpno sobivati z razlikami, ki so med nami. Enotni smo uspešni, ko imamo vizijo, sanje in srce. To odlikuje posebne in presežne uspehe."

Predsednik republike na slovesnosti ob 10. obletnici državnega presejalnega programa DORA
Foto: Daniel Novakovič/STA