SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na 19. vseslovenskem srečanju kmetov: »Kmetice in kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva«

Slom, 9. 10. 2022 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes popoldan pred Slomškovo domačijo na Slomu udeležil slavnostne akademije, ki je potekala ob 19. vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi in Slomu.

Predsednik republike se je vseslovenskega srečanja kmetov udeležil tretjič. Vodilna misel letošnjega srečanja je bila »O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti«.

Predsednik Pahor je bil na prireditvi slavnostni govornik.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes popoldan pred Slomškovo domačijo na Slomu udeležil slavnostne akademije, ki je potekala ob 19. vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi in Slomu
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju je besedilo govora predsednika Republike Slovenije. Velja govorjena beseda!

Spoštovane kmetice in kmetje,
gospe in gospodje,
dragi prijatelji,

hvaležen sem vam, da ste me vnovič povabili medse.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil krovni kmečki organizaciji, Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in njenemu predsedniku in Župniji Ponikva, Občini Šentjur pri Celju, lokalnim društvom in prostovoljcem, ki vsako leto tako skrbno pripravljate srečanje ob rojstni hiši vašega zavetnika, blaženega Antona Martina Slomška.

Upam si trditi, da je vseslovensko srečanje kmetic in kmetov skozi dve desetletji obstoja postalo eden osrednjih dogodkov za srečevanje, izmenjavo dobrih praks, pa tudi za pomembne razmisleke o smereh razvoja in izzivih slovenskega kmetijstva in podeželja. To se mi zdi zelo pomembno.

Kot predsednik republike sem imel priložnost obiskati skoraj vse občine v Sloveniji. Slovensko podeželje je zelo lepo, še lepše urejeno in se razmeroma enako in enakomerno dobro razvija, ljudje živijo visoko kvaliteto življenja, ki je primerljiva s tisto v urbanih naseljih. Zahvala za to gre najprej in predvsem vam, vašemu delu.

Tako ni bilo od nekdaj in tudi danes ni povsod po svetu tako. Pri nas pa je.

Za to gredo zasluge vam, spoštovane kmetice in kmetje, ki ste srce, duša in roké slovenskega podeželja.

Tudi župani na slovenskem podeželju dobro razumejo pomen tega dela naše čudovite dežele. Znajo prisluhniti potrebam ljudi svojega kraja in se nanje odzvati.

Ob tej priložnosti se vam kot predsednik republike želim posebej zahvaliti v imenu vseh ljudi, ki jih imam čast predstavljati, za odlično opravljeno in izpolnjeno poslanstvo, ki ga nosite v slovenski družbi.

Je nenadomestljivo, je življenjsko pomembno in si zasluži naše globoko spoštovanje.

Pri kmetijstvu gre za veliko več kot za pridelavo hrane. Gre za ohranjanje poseljenosti, obdelane kulturne krajine, ohranjanje jezika in tradicionalnih običajev ter skrb za našo kulturno dediščino.

Ljudje vas cenimo, vam zaupamo in se na vas v celoti zanesemo. To vam nalaga veliko odgovornost v družbi, ki jo sijajno izpolnjujete.

Kmetice in kmetje ste bili, ste in boste tudi v prihodnje eden glavnih stebrov slovenstva.

Nujno je, da je vaš glas slišan in vključen v razprave o naših sedanjih in bodočih izzivih.

To navsezadnje odraža tudi vodilna misel, ki ste si jo izbrali za letošnje srečanje: »O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti«.

Modra in večna Slomškova misel nagovarja vse nas. Čas, ki prihaja, ne bo običajen čas in težave ne bodo običajne.

V sedanjih okoliščinah prav zaradi tega velja sveto pravilo našega naroda, da se moramo o političnih, varnostnih, družbenih in vseh drugih vprašanjih veliko pogovarjati.

Pogovarjati se moramo zato, da bomo skupaj našli odgovore na vprašanja, ki jih prinaša prihodnost, zato da ne bomo nikogar pozabili, da ne bomo nikogar izključili in da bomo naposled do rešitev prišli skupaj.

Vključiti in upoštevati moramo glas kmečkih in podeželskih žena, ki delate na kmetijah, skrbite za dom in družino in prek Zveze kmetic poživljate podeželje.

Vključiti in upoštevati moramo podeželsko mladino, saj so izzivi prihodnosti pravzaprav njihovi izzivi in zato ne smemo dopustiti, da se o njihovi prihodnosti govori brez njih, obenem pa moramo čim več problemov rešiti danes, da bodo jutri mladi in njihovi otroci lahko živeli lepo, mirno in varno življenje.

Vključiti moramo kmečki sindikat, zadružne zveze, strokovnjake, znanstvenike in Kmetijsko gozdarsko zbornico, ki je danes most med znanostjo in prakso.

Prihodnost podeželja, Slovenije, slovenstva, Evrope in sveta je naš skupen projekt.

Slovenke in Slovenci smo se skozi zgodovinsko izkušnjo ustanavljanja svoje države naučili, da smo najbolj uspešni tedaj, ko sodelujemo in smo v izpolnjevanju zadanih ciljev enotni.

Takšno sodelovanje, če bo potrebno pa tudi enotnost, bomo morda potrebovali v času, ki je pred nami. Zdaj pa potrebujemo spoštovanje, toleranco in razumevanje, vse tisto, kar dela našo družbo pomembno, veliko, uspešno.

Ob koncu bi se rad ozrl na stvari, ki so, se zdi, dostikrat nad našo neposredno močjo, na podnebne spremembe. Vi jih pri svojem delu najbolj čutite, saj delate v ‘tovarni pod milim nebom’.

Posledice podnebnih sprememb zelo čutimo, čedalje pogostejše so in od vseh gospodarskih panog najbolj prizadenejo prav kmetijstvo in z njim tesno povezano gozdarstvo.

Zato je ključnega pomena prilagajanje podnebnim spremembam ter iskanje vseh možnih rešitev, da kmetijstvo s svojim delovanjem ne bo pospeševalo podnebnih sprememb, temveč jih bo blažilo.

Pred nami so zaskrbljujoče varnostne okoliščine in z njimi povezano vprašanje prehranske varnosti, tudi zaradi vojaške agresije v Ukrajini.

Od začetka agresije na Ukrajino smo priča skokovitemu dvigu cen hrane, gnojil in energije z zelo zaskrbljujočimi posledicami na svetovno varnost preskrbe s hrano in prehrano, ki se je pred tem že poslabšala zaradi drugih konfliktov, gospodarske nestabilnosti, podnebnih sprememb in pandemije covida-19.

Naj sklenem. Pred nami so torej izzivi, ki so se deloma nakazovali že desetletja, in novi. Prepričan sem, da ste nanje pripravljeni, zato je vaša vodilna misel »O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti« zelo na mestu in odraža vašo odločenost poiskati rešitve skupaj, kar zelo pozdravljam.

Na koncu, spoštovane gospe in gospodje, vam želim, da bi pri vašem delu in življenju upoštevali vse izkušnje iz vaše dolge tradicije, jih prenašali na mlade, nas vse skupaj z vašim optimizmom bodrili, da ohranimo to slovenstvo in vse tisto, kar nas določa kot narod, začenši z jezikom, z našo čudovito kulturo, z vsemi majhnimi in velikimi običaji, kar nam bo pomagalo “stati inu obstati.”

Želim vam vse najboljše.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes popoldan pred Slomškovo domačijo na Slomu udeležil slavnostne akademije, ki je potekala ob 19. vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi in Slomu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes popoldan pred Slomškovo domačijo na Slomu udeležil slavnostne akademije, ki je potekala ob 19. vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi in Slomu
Foto: Daniel Novakovič/STA