SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in predsednica Evropske komisije von der Leyen odkrito in vsebinsko o prihajajočem slovenskem predsedovanju Svetu EU

Bruselj, 4. 6. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na obisku v Bruslju, kjer se danes srečuje s predsednico in predsednikoma najvišjih institucij Evropske unije.

Predsednik republike Borut Pahor se je dopoldne najprej sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Srečanje je potekalo v duhu njunega dolgoletnega znanstva, odkrito in vsebinsko. Predsednik Pahor je sogovornici podal oceno domačih razmer in ocenil, da se kljub povečani politični negotovosti Slovenija resno in odgovorno pripravlja na prevzem predsedovanja Svetu EU. Poudaril je, da Slovenija ostaja dejavna zagovornica evropske ideje, okrepitve Evropske unije in njene širitve.

Sogovornika sta ocenila izkušnje iz časa spopadanja s pandemijo covida-19. Predsednik Pahor je predsednici Von der Leyen čestital za napor in uspeh pri oblikovanju načrta za okrevanje in odpornost, za katerega meni, da gre za izjemno mogočen vzvod za razvoj in za veliko priložnost, ki bo evropskim državam lahko zagotovila prvenstvo na področjih zelene in digitalne agende.

Predsednik Pahor je predsednici von der Leyenovi predstavil pismo Pogovorimo se o Evropi, ki ga je na pobudo predsednikov Pahorja in Mattarelle 21 predsednikov članic EU podpisalo ob dnevu Evrope in začetku konference o evropski prihodnosti. Predsednica je ocenila, da je razprava o evropski prihodnosti izrazito pomemben del slovenskega predsedovanja in tako tudi naša velika odgovornost. Oba sta menila, da je o tem pomembna vključujoča razprava in predsednica je ocenila, da bi bilo sijajno, ko bi predsednik Pahor kot privržen Evropejec v njej čimdejavneje sodeloval.

Predsednik Pahor je predsednico von der Leyen seznanil s potekom srečanja voditeljev pobude Brdo-Brijuni Process, ki ga je nedavno gostil v Sloveniji. Povedal je, da je ta najpomembnejša regionalna politična pobuda, ki združuje voditelje Slovenije, Hrvaške, Srbije, Kosova, Črne gore, Albanije, Severne Makedonije in Bosne in Hercegovine letos praznovala 10. obletnico delovanja. Ponovil je, da je širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana geopolitično vprašanje, bistveno hitrejše vključevanje držav Zahodnega Balkana v EU pa nujnost.

Predsednik Pahor in predsednica Evropske komisije von der Leyen odkrito in vsebinsko o prihajajočem slovenskem predsedovanju Svetu EU
Foto: Thierry Monasse/STA

Predsednik Republike Slovenije se bo v nadaljevanju obiska institucij Evropske unije srečal še s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom-Mario Sassolijem.

Popoldne se bo predsednik Pahor sestal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.