SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob Dnevu pomorstva: "Slovenci smo pomorski narod, pomorska nacija, pomorska država"

Ljubljana, 7. 3. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Portorožu udeležil slovesnosti ob Dnevu pomorstva in 70. obletnici delovanja Srednje pomorske šole Portorož, kjer je imel slavnostni nagovor. Praznovanje 70. obletnice delovanja Srednje pomorske šole Portorož sovpada z Dnevom pomorstva, ki ga obeležujemo 7. marca.

Predsednik republike je v nagovoru spomnil, da je bil kot delegat takratne "Bučarjeve skupščine" med tistimi, ki so sprejeli Resolucijo o pomorski usmeritvi Republike Slovenije. S sprejemom resolucije smo Slovenci našemu narodovemu značaju dali novo, pomorsko, dimenzijo: "Takrat in kasneje smo v različnih dokumentih namenili posebno pozornost in skrb dejstvu, da bomo krepili zavedanje nas samih in drugih, da smo Slovenci pomorski narod, pomorska nacija in pomorska država." Dejal je, da morda nismo uresničili vsega, kar smo imeli v mislih ob sprejemu resolucije, a smo v več kot 25. letih naredili veliko. 

Govor predsednika Republike Slovenije Borut Pahor v Portorožu ob Dnevu pomorstva in 70. obletnici delovanja Srednje pomorske šole Portorož
Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednik Pahor je ob praznovanju visokega jubileja vsem generacijam zaposlenih, profesorjev, bivših in sedanjih dijakov izrekel čestitke ter dejal, da se v tej šoli ne kalijo ljudje, ki se bodo z morjem ukvarjali profesionalno, temveč ljudje, ki do morja gojijo ljubezen. 

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor gospodu Borutu Butinarju, ravnatelju Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, v luči praznovanja 25. obletnice naše države poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo, z naslednjo mislijo: "Smo majhna pomorska država, ki ima v butičnem delu morja vse, kar imajo veliki: olimpijske medalje, ladjarje, pristanišče, marikulturo, gospodarstvo in turizem. Najbolj pomembno pa je, da imamo ljudi, ki gojijo ljubezen do morja in pomorstva." 

Kulturni program slovesnosti so z glasbenimi, športnimi in igralskimi talenti oblikovali dijaki šole. Po slovesnosti si je predsednik republike ogledal razstavo ob 70. obletnici delovanja Pomorske šole, kjer se je srečal tudi z dijaki Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, kot se javni vzgojno-izobraževalni zavod imenuje od leta 2013. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Portorožu 70. obletnici delovanja Srednje pomorske šole Portorož
Foto: Stanko Gruden/STA