SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor se je sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem

Bruselj, Belgija, 8. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes začel uradni obisk v Bruslju in se dopoldne najprej sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, s katerim sta se pogovarjala o premagovanju gospodarske krize, delovanju institucij EU in nadaljevanju procesa širitve Evropske unije. Nekaj besed sta namenila tudi Zahodnemu Balkanu.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je predsednika Pahorja pozdravil kot prijatelja, mu čestital ob zmagi in v pogovoru poudaril, da Slovenija mora nadaljevati z reformami, vendar je pri tem pomembna socialna pravičnost in spodbujanje socialnega dialoga, s čimer sta se oba sogovornika strinjala.
Predsednik republike Borut Pahor se je sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem
Foto: Thierry Monasse/STA

Predsednik Pahor je izjavi za medije poudaril, da ni naključje, da je za prvi uradni obisk izbral Bruselj in povedal, da namerava vse sogovornike obvestiti, da se reformne sposobnosti v Sloveniji spreminjajo na bolje. Kot je dejal, ta teden potekajo intenzivni pogovori med poslanskimi skupinami o morebitni 2/3 podpori za spremembo ustave, ki zadeva referendumsko zakonodajo, ki je tako zelo pomembna za Slovenijo in Evropsko unijo. Svojo izvolitev na položaj predsednika republike razume kot podporo reformam in zlasti podporo prizadevanjem za sodelovanje vlade in opozicije. Po svojih najboljših močeh si bo prizadeval, da bi bilo to sodelovanje čimbolj pristno.

V nadaljevanju sta sogovornika spregovorila o ukrepih Evropskega sveta za reševanje evrske, globalne gospodarske in socialne krize, pri čemer je potrebna velika občutljivost za pravičnost in za pravno državo. Kot je poudaril predsednik Pahor, je kriza gospodarska in ne nazadnje tudi moralna in v teh razmerah se mora izkazati tudi pravna država. Oba sta se strinjala, da je vprašanje pravičnosti in pravne države eno izmed centralnih vprašanj, ki zahtevajo verodostojnost slovenskih in evropskih institucij pred državljani Slovenije in Evropske unije.

Pogovarjala sta se tudi o perspektivi Evropske unije in o premislekih o prihodnosti Evropske unije. Predsednik Pahor je sogovornika seznanil, da se bo o tem pogovarjal tudi s poslanci in poslankami, pričakuje pa, da pred volitvami pogumnejših razmislekov o konvenciji o prihodnosti Evrope najbrž ne bo, vendar slej ko prej do celovitejšega razmisleka mora priti.

Predsednik Pahor je dejal, da podpira ravnanja in delo predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ki počasi ureja pravni red Evropske unije, pri čemer se krepi tudi bančni nadzor. "Sem velik zagovornik evropske ideje in je privrženec zamisli o politično poglobljenem sodelovanju, ker vidim v tem pogoj za mir, varnost in stabilnost tega starega kontinenta." "Pogovor je bil zelo prijeten, prijazen, zelo vsebinski in sem z njim zadovoljen," je še dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor se bo popoldne srečal še s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem in jutri s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom ter visoko predstavnico EU Catherine Ashton.