SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob pričetku Tedna otroka pozval k iskanju skupnega, saj je tega veliko več od tistega, kar nas razdvaja

Ljubljana, 3. 10. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, 3. oktobra 2017, udeležil zaključnega dogodka projekta "Človek ne jezi se - združi se", ki ga je v letošnjem letu izvajala Zveza prijateljev mladine Slovenije. Predsednik republike je bil slavnostni govornik na dogodku, na katerem se je Zvezi prijateljev mladine Slovenije, učencem in mentorjem zahvalil za dolgoletno sodelovanje pri številnih projektih, v katerih je spoznal, kako ambiciozno, solidarno in strpno generacijo otrok imamo. Mlade je spomnil, da je pred njimi prihodnost, ki ni v celoti odvisna zgolj od njih samih, katere tok pa bo usmerjal zlasti njihov čut za odgovornost: "Če boste med seboj širili prijateljstvo, sprejemanje in ljubezen, ne pa sovraštvo, je veliko več verjetnosti, da boste sebi in vašim otrokom privarčevali hude izkušnje," je dejal predsednik Pahor in poudaril, da je to pravzaprav eno izmed sporočil današnjega dogodka. Mlade je zato spodbudil k strpnosti, sprejemanju in razumevanju, da razlike, ki so med nami, ne smejo biti odločilni dejavnik za odnos med nami. Predsednik republike je slavnostni nagovor sklenil z željo, da poiščemo tisto, kar nam je skupno in kar nas povezuje, saj bomo videli, da je tega veliko več od tistega, kar nas razdvaja.

Zbrane sta nagovorila tudi generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije gospa Breda Krašna in sekretar v Uradu Vlade Republike Slovenije za komuniciranje gospod Matjaž Kek. Gospa Krašna se je predsedniku republike zahvalila za prepoznanje pomembnosti projekta, katerega zaključek sovpada z letošnjim Tednom otroka. Poudarila je, da so razlike med nami pogosto zgolj navidezne, saj so tekom projekta zbrali trideset (30) iger iz štirinajstih (14) držav in pri tem ugotovili, da so razlike med njimi pogosto le v poimenovanju. Gospod Kek je zbrane nagovoril v imenu urada, ki sofinancira projekt v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov. Zahvalil se je vsem sodelujočim v projektu, ki mlade opominja, da smo si kljub zgodovinski zadržanosti do tujcev zelo podobni v osnovnih željah. V luči povezovalnosti in spoštovanja razlik so na dogodku nastopili učenke in učenci iz Osnovne šole Martina Krpana, katere vodilo je, da z odgovornostjo in spoštovanjem dosežemo dobre medsebojne odnose in kakovostno znanje.

Projekt "Človek ne jezi se - združi se" je namenjen informiranju, ozaveščanju in promociji strpne, vključujoče družbe. Glavni cilj projekta je mladim preko iger na neformalen, sproščen in igriv način predstaviti in približati problematiko odklonilnega odnosa do pripadnikov etničnih skupin, ki so prisotne na slovenskem ozemlju, ter beguncev in migrantov. Na današnjem zaključnem dogodku so predstavili tudi koledar za leto 2018, poseben didaktičen pripomoček za pogovore z otroki in mladimi o strpnejši, vključujoči družbi. Koledar je izbor dvanajstih (12) iger različnih etničnih skupin, skupaj z navodili za igranje v izvornem, slovenskem in angleškem jeziku.

Predsednik Pahor se je udeležil zaključnega dogodka projekta "Človek ne jezi se - združi se!"
Foto: Tamino Petelinšek/STA