SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Na sestanku pri predsedniku republike dosežen dogovor o ključnih treh projektih za Slovenijo

Ljubljana, 14. 2. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes sestal s predsednico, predsedujočo ter predsedniki parlamentarnih strank in predstavnikom narodnih skupnosti. Na srečanju pri predsedniku republike so voditelji parlamentarnih strank soglasno dosegli naslednje dogovore:
Na sestanku pri predsedniku republike dosežen dogovor o ključnih treh projektih za Slovenijo
Foto: Daniel Novakovič/STA

1. Nadaljevanje postopka za spremembo Ustave RS na področju referendumske zakonodaje
    Voditelji parlamentarnih strank se bodo v nadaljevanju postopkov sprejemanja ustavnega zakona o spremembah Ustave Republike Slovenije na področju referendumske zakonodaje zavzeli za oblikovanje predloga Ustavnega zakona, ki bo sledil sklepu in stališču, sprejetemu na 10. seji DZ. To pomeni, da si bodo glede morebitnih posamičnih razlik pri konkretnih opredelitvah iskreno prizadevali za uskladitev, ki bo omogočala dvotretjinsko podporo poslank in poslancev Državnega zbora.
2. Ratifikacija pogodbe o pristopu Republike Hrvaške k Evropski Uniji
    Voditelji parlamentarnih strank se bodo, v pričakovanju dogovora glede Ljubljanske banke podružnice Zagreb, skladno s Prilogo C Sporazuma o vprašanjih nasledstva, zavzeli za pravočasno ratifikacijo Pogodbe o pristopu Republike Hrvaške k Evropski uniji, da bo ta postala 28. polnopravna članica Evropske unije 1. 7. 2013.
3. Sprejemanje Zakona o delovnih razmerjih in Zakona o urejanju trga dela
    Voditelji parlamentarnih strank se bodo zavzeli za sprejem zakona o delovnih razmerjih in zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o urejanju trga dela. Zavzemajo se, da bodo v parlamentarni proceduri vloženi le tisti amandmaji na omenjena zakona, ki bodo usklajeni z vsemi socialnimi partnerji.
Ob robu treh dogovorov je predsednik republike ponovno opozoril tudi na pomen strpnosti in vzdržanosti do sovražnega govora in pozval vse, ki razpolagajo s politično in gospodarsko močjo ter javno nastopajo, da krepijo politično kulturo. »Ravnati se je potrebno tako, da se s svojimi izjavami in dejanji ne žali tistega, ki misli drugače, da se ga ne prizadene, da se v javnosti ljudi ne vznemirja z izjavami ali ravnanji, ki poglabljajo nezaupanje, večajo nestrpnost in morda sovraštvo med njimi« je poudaril predsednik.

Predsednik republike je na koncu še povedal, da so se na sestanku dogovorili tudi o ponovnem srečanju, pred katerim bo predsednik republike opravil dvostranske pogovore z voditelji parlamentarnih strank in se dogovoril o vsebini.