SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor slavnostni govornik na prireditvi ob obletnici 1. brigade, postroja Teritorialne obrambe 1990 v Kočevski Reki, ko je "Prvič zadišalo po Slovenski vojski"

Ljubljana, 15. 12. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil prireditve ob obletnici 1. brigade, postroja Teritorialne obrambe 1990 v Kočevski Reki, ko je "prvič zadišalo po Slovenski vojski". Predsednik republike je imel na prireditvi slavnostni govor.  

Predsednik Pahor se je udeležil prireditve ob obletnici 1. brigade, postroja Teritorialne obrambe 1990 v Kočevski Reki, ko je "Prvič zadišalo po Slovenski vojski"
Foto: Anže Malovrh/STA

Besedilo govora predsednika republike Boruta Pahorja v nadaljevanju.
Velja govorjeno beseda!

"17. decembra 1990 je bil v mrzlem, vetrovnem in snežnem dnevu postroj pripadnikov Teritorialne obrambe v Kočevski reki. Čeprav ni bil ne prvi, ne zadnji take vrste, je bil edinstven. Prelomen. Zgodovinski.


Za takega so ga izbrusile tedanje posebne okoliščine. Tri še zlasti. Teritorialci so bili postrojeni slab teden pred izvedbo referenduma o samostojni in neodvisni Sloveniji. Domača in tuja javnost je lahko tisti večer na slovenski televiziji prvič videla novo oborožitev. Vse skupaj pa so v zgodovinski kontekst postavile besede prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta, da je bil to »dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski«.


Spomnim se, da je ta televizijski prispevek naredil tedaj name, poslanca v Bučarjevi skupščini, izjemno močan vtis. In to kljub temu, da sem bil na nek aktivnejši politični način vprežen v priprave na izvedbo referenduma. Kako močan je torej moral biti šele vtis na splošno javnost, domačo in tujo.


Naši ljudje so gotovo dobili jasno sporočilo, da je slovenska oblast pripravljena zavarovati izid referenduma tudi z uporabo vojaške sile, če bo ta z njo od zunaj ogrožen. To je bilo tedaj za našo samozavest nenadomestljivega pomena.


Mednarodna javnost pa je dobila jasno sporočilo, da Slovenci mislimo resno, da se resno pripravljamo, da smo enotni in da nič ne prepuščamo naključju. Postroj vojske, ki je prvič zadišala po slovenski, je bil v tedanjih razmerah zgodovinski znak sprememb, ki jih ni več mogoče spregledati.
 
V tem smislu ni prav nikakršnega dvoma, da je bil postroj 17. decembra nekaj posebnega in edinstvenega. V zadnjih letih sem si kot predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil iskreno prizadeval, da bi našel svoje mesto v našem kolektivnem spominu. Zlasti se mi to zdi pomembno za spomin o nastajanju Slovenske vojske.


Tudi v prihodnje si bom prizadeval, da bi tako in drugače 17. decembru posvečali dolžno pozornost, ker jo nedvomno ima v političnem in vojaškem smislu.


Danes je tu, v spomin na ta prelomen dogodek svečan postroj 1. brigade in 17. december 1998, ko je prejela bojni prapor. Že v tem smislu je 1. brigadi, ki najbolj neposredno nosi pečat decembrskega dogodka iz leta 1990 in njegovo sodobno poslanstvo, dana z današnjim svečanim postrojem posebna pozornost. To si tudi zasluži. Ko doma ali na tujem, tako ali drugače, omenjamo 1. brigado, vedno mislimo na najboljše vojaške odlike in vrline, človeške in tehnične. 1. brigada je ponos Slovenske vojske in drugo ime za enoto, ki je sposobna sleherni trenutek izvesti vse ji zaupane naloge za obrambo domovine.


Čeprav je danes slavnostni dan, bi bilo neodgovorno, če ne bi tudi ob tej priložnosti spomnili na neodložljivo nujo po posodobitvi Slovenske vojske in celotnega sistema nacionalne varnosti. Že čez nekaj mesecev pričakujem letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske.


Glede na to, da je bil v zadnjih letih zaustavljen trend zniževanja proračunskih sredstev namenjenih za Slovensko vojsko in se je v tem letu obrnil celo navzgor, se nadejam, da se bo to odrazilo tudi v poročilu generalštaba o pripravljenosti Slovenske vojske.


Ni dvoma, da bi k izboljšanju razmer pripomogel sprejem zakona o obrambi in zakona o vojaški službi, s čimer bi lahko končno celoviteje uredili tudi vprašanje slabih plač za vojaški poklic. Skratka, hočem reči, da moramo 27 let po zgodovinskih besedah, da prvič diši po Slovenski vojski in po velikih spremembah glede njenega ustroja po osamosvojitvi in vstopu v NATO, zdaj zaradi ugodnejših gospodarskih in družbenih razmer na eni strani in novih dejavnikov varnostnega tveganja na drugi, z večjo ambicijo in pogumom ter jasnejšo vizijo in znanjem stremeti k posodobitvi Slovenske vojske.


Prvi brigadi čestitam ob prazniku. Vsem pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske se priporočam za vneto in predano sodelovanje pri varovanju in obrambi naše domovine ter spremembah v vojski, zaradi katerih bomo vsi nanjo ponosni in se bomo vsi nanjo lahko zanesli.


V luči prihajajočih praznikov želim vam in vašim družinam lepe trenutke in vse najboljše v novem letu.


PRIPADNIKI PRVE BRIGADE – ZA KOGA"


Predsednik Pahor se je udeležil prireditve ob obletnici 1. brigade, postroja Teritorialne obrambe 1990 v Kočevski Reki, ko je "Prvič zadišalo po Slovenski vojski"
Foto: Anže Malovrh/STA