SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Portugalske republike Marcela Rebela de Souso

Ljubljana, 31. 5. 2021 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Portugalske republike dr. Marcelo Rebelo de Sousa.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik de Sousa položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Portugalske republike Marcela Rebela de Souso
Foto: Daniel Novakovič/STA

Obisk sta predsednik Pahor in predsednik de Sousa nadaljevala s pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Portugalske republike pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Portugalske republike Marcela Rebela de Souso
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednika sta si ob uradnem obisku zmenjala odlikovanji: predsednik Pahor je predsednika de Souso odlikoval z redom za izredne zasluge za prispevek k razvijanju prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Portugalsko republiko ter krepitvi vsestranskega sodelovanja in povezovanja obeh držav za družno, na skupnih vrednotah temelječo in varno evropsko prihodnost. Predsednik Portugalske republike pa je predsednika Republike Slovenije odlikoval z najvišjim portugalskim odlikovanjem, veliko ovratnico reda princa Henrika Pomorščaka.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednika Portugalske republike Marcela Rebela de Souso
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je na novinarski konferenci, ki je sledila pogovorom, ponovno toplo pozdravil predsednika Portugalske republike. Obisk predsednika de Souse je eden prvih po njegovi ponovni izvolitvi v začetku letošnjega leta in eden prvih po koncu tretjega vala epidemije covida-19. To je, ob tem, da Portugalska predseduje Svetu Evropske unije, za Slovenijo velika čast, je dejal predsednik Pahor.

Predsednik Pahor in predsednik de Sousa sta danes nadaljevala pogovor o temah, o katerih so predsedniki Slovenije, Portugalske in Nemčije razpravljali že na včerajšnjem delovnem srečanju na Brdu. Predsednik Pahor je ob tem dejal, da je bilo to srečanje sijajno, saj so imeli predsedniki priložnost izmenjati mnenja »o najbolj pomembnih vprašanjih, ki zadevajo mir in blaginjo Evropejcev«.

Sogovornika Pahor in de Sousa sta ponovno poudarila pomen enotnosti Evrope in izrazila zavezanost evropski ideji. »Naša odgovornost, odgovornost voditeljev te generacije je, da v teh zahtevnih razmerah, ne samo zaradi covida-19, najdemo načine za kompromisne, a odločne korake, da zavarujemo varnost in blaginjo Evropejk in Evropejcev, da povrnemo zaupanje v skupne institucije in spodbudimo vse, da razmišljamo, upam si reči tudi sanjamo, o novih horizontih naše skupne prihodnosti,« je dejal predsednik Pahor.

Predsednik de Sousa je predsednika Pahorja seznanil s potekom portugalskega predsedovanja Svetu EU v tem zahtevnem času. Predsednik Pahor je ob tem izrazil željo, da bi bila Slovenija pri načrtovanju in opravljanju predsedovanja Svetu EU zelo ambiciozna. Ob tem je pozval, da storimo vse, kar je v naši moči, da odlično opravimo to nalogo.

Predsednik Pahor in predsednik de Sousa sta se strinjala, da je Konferenca o prihodnosti Evrope, ki se je začela v času portugalskega in se bo nadaljevala v času slovenskega predsedovanja, priložnost, da se spomnimo na pomen EU, ki je projekt miru in sprave in temelji na neodtujljivih vrednotah človekovih pravic, svobode medijev in vladavine prava. Spregovorila sta tudi o potrebi po bistveno hitrejši širitvi EU na Zahodni Balkan. Predsednik Pahor je sogovornika seznanil s potekom vrha voditeljev pobude Brdo–Brijuni Process in osrednjimi sporočili srečanja, zapisanimi v Deklaraciji Brdo.

Predsednik Pahor in predsednik de Sousa sta v pogovoru precej pozornosti namenila bilateralnim odnosom. Ocenila sta, da so odnosi med državama dobri, prijateljski in brez odprtih vprašanj. Obenem pa je še veliko možnosti za njihovo nadgradnjo in poglobitev, zlasti na področju gospodarstva. Predsednik de Sousa je slovenskega predsednika povabil na uradni obisk na Portugalsko, kar je slednji sprejel.

Izmenjala sta poglede na druga aktualna mednarodna vprašanja.

Predsednika Pahor in de Sousa sta popoldne obiskala visokotehnološko podjetje Sinergise, d. o. o., ki razvija geografske informacijske sisteme.

Prvi dan obiska se bo zaključil s svečano večerjo, ki jo bo predsednik Pahor v čast predsedniku de Sousi priredil v Vili Bled.

Drugi dan uradnega obiska bosta predsednika pričela z obiskom Kranja, kjer bosta pred Prešernovim spomenikom odkrila »klop prijateljstva« med Slovenijo in Portugalsko. Prešernu je bil pri pisanju sonetov nesreče zgled največji portugalski pesnik Camoes in Prešeren se mu je poklonil tudi v svoji Glosi.

Obisk bosta nadaljevala v Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj, kjer se bosta srečala z dijaki in se z njimi pogovarjala o evropski prihodnosti. S tem se predsednika vključujeta v Konferenco o prihodnosti Evrope.


Videoposnetek novinarske konference predsednikov Pahorja in de Souse: