SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva in 100. obletnici rojstva izraelske narodne herojinje in pesnice Hane Seneš

Metlika, 16. 7. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik republike bo v ponedeljek, 19. julija 2021, ob 16.30 na letališču Prilozje v Metliki obeležil dan slovensko-izraelskega prijateljstva v spomin na skupni boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Dan slovensko-izraelskega prijateljstva bomo obeležili prvič, prav na 100. obletnico rojstva Hane Seneš, izraelske narodne herojinje in pesnice. Predsednik republike bo na slovesnosti slavnostni govornik. Zbrane bosta nagovorila tudi Eyal Sela, veleposlanik Države Izrael, in Martina Legan Janžekovič, požupanja občine Metlika. Pred pričetkom slovesnosti bosta spomin na Hano Seneš s padalskim skokom počastili slovenska in izraelska padalka.

Hana Seneš je bila ena od 17 madžarskih Judov, ki se je prostovoljno vključila v britanske obrambne sile. Na predvečer holokavsta so mnogi zapustili Evropo, da bi rešili svoje življenje - nekaj pa je bilo takšnih, ki so se pogumno vrnili, da bi rešili tudi druge. Hana Seneš se je v britanski vojski izučila za padalko, da bi pomagala preprečiti deportacijo madžarskih Judov v taborišča. V misiji še s tremi tovariši je 13. marca 1944 s padalom skočila na osvobojeno ozemlje v Beli Krajini in pristala v vasici pri Metliki na območju, ki so ga varovali partizani. Nekaj dni po pristanku so izvedeli, da so Nemci že okupirali Madžarsko, zato je ostala s partizani in domačini. Kot angleška vojakinja se je potem iz Bele Krajine odpravila peš preko Hrvaške do Budimpešte, kjer jo je junija 1944 na madžarski meji ujela policijska žandarmerija. Bila je obsojena na smrt in 7. novembra 1944, pri 23. letih, umrla ter postala simbol upora in poguma. Hanina zgodba, njen neukrotljivi duh, skupaj z ganljivim dnevnikom in poezijo, ki ju je pisala, so danes navdih vsem, ki se upirajo sovraštvu in zatiranju.

V Metliki so 17. julija 2011 obeležili 90. obletnico njenega rojstva. S spominskim skokom so se njenemu spominu poklonili slovenski in izraelski padalci, spominske slovesnosti pa se je udeležil tudi njen nečak Eitan Seneš.

V čast spominu na Hano Seneš in na pobudo izraelskih obrambnih sil ter v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko bo pred slovesnostjo v Metliki na letališču Cerklje ob Krki izveden komemorativni padalski skok »Nebeška strela«. Komemorativni skok bo izvedlo 100 izraelskih padalcev, pridružili pa sem jim bodo še slovenski, hrvaški, madžarski in vojaški padalci iz Velike Britanije.

Na pobudo predsednika republike v Sloveniji obeležujemo tudi dan slovensko-ameriškega prijateljstva in dan slovensko-britanskega prijateljstva. Najdaljšo tradicijo pa ima vsakoletno srečanje pri Ruski kapelici pod Vršičem, ki ga prav tako razumemo kot dan slovensko-ruskega prijateljstva.

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva obeležujemo od leta 2015 v Andražu nad Polzelo, kjer stoji spominska plošča v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje. S svojo prisotnostjo so dan prijateljstva med obema državama počastili številni vidni predstavniki Združenih držav Amerike. Na povabilo predsednika republike se je leta 2017 slovesnosti udeležil zdaj pokojni John McCain, senator Združenih držav Amerike, eden najvplivnejših in najuglednejših ameriških politikov in kandidat za predsednika ZDA.

Na povabilo predsednika republike se je dneva slovensko-britanskega prijateljstva v Gornjem Suhorju pri Vinici leta 2019 udeležil princ Edward grof Wesseški, s katerim sta tedaj razglasila dan slovensko-britanskega prijateljstva. Spominsko obeležje zavezniškim članom posadke padlega bombnika B24 Liberator VI sta leto prej odkrila predsednik Pahor in takratna veleposlanica Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji Sophie Honey.

Z dnevom slovensko-ruskega prijateljstva se zadnjo soboto v juliju pri Ruski kapelici na Vršiču spomnimo ruskih vojakov, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Na povabilo predsednika republike se je ob 100. obletnici njene postavitve, leta 2016, slovesnosti udeležil ruski predsednik Vladimir Putin.

Z obeleževanjem dnevov prijateljstva se krepi sodelovanje med državami ter opominja na dolgoletne vezi, prijateljstvo in zavezništvo v najtežjih časih, o čemer se je predsednik Pahor nedavno v telefonskem pogovoru z novoizvoljenim predsednikom Izraela Jicakom Hercogom.