SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in predsednica spodnjega doma parlamenta Indije predvsem o nadgraditvi sodelovanja med državama

Ljubljana, 29. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel predsednico spodnjega doma parlamenta Indije Meiro Kumar z delegacijo, ki se mudi na prvem uradnem obisku v Sloveniji. Predsednik republike in predsednica spodnjega doma parlamenta Indije sta se v pogovoru zavzela za nadgradnjo prijateljskih odnosov med državama tako na političnem kot na gospodarskem področju.

Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednico spodnjega doma parlamenta Indije Meiro Kumar
Foto: Daniel Novakovič/STA

Uvodoma se je predsednica spodnjega doma parlamenta Indije zahvalila za gostoljubje in izrazila navdušenje nad lepotami Slovenije, ki jih je imela priložnost doživeti ob robu njenega obiska in dodala, da bi Slovenija lahko postala zelo priljubljena destinacija za indijske turiste.

Sogovornika sta v pogovorih posvetila veliko pozornosti možnostim tesnejšega vsestranskega sodelovanja ter ovrednotila gospodarsko sodelovanje med državama. V letu 2012 se je Indija z 0,7% deležem v zunanjetrgovinski menjavi Slovenije uvrstila na 26. mesto najpomembnejših gospodarskih partnerjev Slovenije. V Aziji je Indija tretja najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Republike Slovenije; blagovna menjava med Slovenijo in Indijo je v letu 2012 (začasni podatki) znašala 289,7 mio EUR glede na leto 2011. Predsednica spodnjega doma parlamenta Indije je ob tem dodala, da sicer v zadnjem času beležimo večje poslovno sodelovanje, vendar sta se oba sogovornika strinjala, da bi bilo mogoče bolje izkoristiti številne neizkoriščene potenciale. Spregovorila sta o sodelovanju na področju turizma, visokega šolstva in raziskav, Indijska stran pa je izrazila veliko naklonjenost tudi do investiranja v Sloveniji.

Predsednica spodnjega doma parlamenta je dejala tudi, da državni obisk predsednika republike Boruta Pahorja, v vlogi premierja leta 2011 v Indiji predstavlja pomemben mejnik v odnosih med državama. Obisk je bil prelomen v vseh pogledih, med drugim je bila ob robu obiska v tem času v parlamentu Indije ustanovljena tudi skupina prijateljstva s Slovenijo. Blagovna menjava pa je v zadnjih dveh letih, po obisku, doživela dodaten zagon. Ob tem je predsednik republike dodal, da moramo medsebojne odnose negovati na vseh ravneh, saj imamo veliko skupnih interesov.

V pogovorih sta se sogovornika dotaknila tudi aktualnih vprašanj, povezanih z Evropsko unijo in njenim prihodnjim razvojem.