SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na Sveti Gori: "Življenje je prekratko, da bi sovražili."

Ljubljana, 20. 8. 2016 | sporočila za javnost, govori

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes na Sveti Gori udeležil osrednjega spominskega dogodka, ki je bil pripravljen v okviru pobude »Vseposvojitev«.

V nagovoru se je predsednik republike spomnil, kako sta pred dvema letoma prav tu, na predvečer spominjanja začetkov prve svetovne vojne, z Giorgiem Napolitanom, tedaj predsednikom Italijanske Republike, odkrila klop miru. Ob tej priložnosti je Giorgio Napolitano izrekel opozorilno in hkrati navdihujočo misel: "Mir ni samo odsotnost vojne, ampak je čas, v katerem si moramo aktivno prizadevati za to, da spoštljivo živimo z razlikami med nami, jih presegamo v skupno dobro in v duhu sožitja." "Sedanji generaciji pripada dolžnost, da zelo aktivno, počasi in strpno na kolektivni ravni spodbuja strpnost in sožitje ter omogoča, da ne glede na vse razlike živimo v pogojih, v katerih mir in blaginjo ohranjamo ne le sedanjim, ampak omogočimo tudi prihodnjim rodovom," je dejal predsednik republike in dodal, da ima država dolžnost, da te vrednote ohrani in aktivno spodbuja, med tem ko na intimni ravni nima pravice posegati v življenje posameznika. V nadaljevanju je predsednik Pahor opozoril, da imamo Slovenci izkušnjo treh vojn, a da nam je odpuščanje po drugi vojni, osvobodilni kot tudi državljanski, šlo težje od rok. A zdi se, tako predsednik republike, da se vendarle kažejo glede tega pomembnega vprašanja spodbudnejši časi tako na simbolni kot tudi na stvarni ravni, in da smo sposobni popraviti krivice, ne da bi ustvarjali nove. "Z veseljem gledam, da se sredi prestolnice počasi, a zagotovo postavlja Spomenik žrtvam vseh vojn. S Komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč pa znamo razčiščevati stvarnost z resnico in pravico ter ustrezno ravnati, da bo tudi na kolektivni čustveni ravni prevladalo odpuščanje in naravnanost k spravi, ki je utemeljila evropsko idejo, na kateri počiva zadnjih sedemdeset let evropski mir, in ki je omogočila tudi ustanovitev naše samostojne države. Brez zaupanja med Slovenci, tudi med sprtimi in razklanimi, smo zmogli biti enotni in postaviti državo, po kakršni so hrepeneli rodovi pred nami, " je nagovor sklenil predsednik republike.

Predsednik republike na osrednji prireditvi ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov
Foto: Anže Malovrh / STA

Naj spomnimo, da je predsednik republike tudi lani na spominski slovesnosti ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov pozval, naj nikoli več nobena ideologija ne bo skušnjava, da bi se obrnili od demokracije in naj se nikoli, nikoli več ne zgodi, da bi brat dvignil roko nad brata. Dodajmo, da se je prav v teh dneh pričel izkop posmrtnih ostankov iz Hude jame in priprava na njihov pokop v spominskem parku Dobrava, pri iskanju rešitev in doseganju dogovorov za to dejanje pa je pomembno sodeloval Urad predsednika Republike Slovenije.