SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike obiskal Gimnazijo Želimlje

Želimlje, Škofljica, 29. 5. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike je danes obiskal Gimnazijo Želimlje, kjer se je srečal z dijaki, ki so marca v Izraelu na mednarodnem tekmovanju v odpiranju fizikalnih sefov osvojili prvo mesto. Ekipa Gimnazija Želimlje je letošnji državni podprvak v odpiranju fizikalnih sefov, prvo mesto na tem mednarodnem tekmovanju pa je osvojila že drugič.

Predsednik Pahor je obiskal Gimnazijo Želimlje
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dijaki Fabijan, Gregor, Urh, Filip in Martin in njihov mentor Peter Šlajpah so predsedniku republike predstavili potek tekmovanja in mu pokazali sef, ki ga nobena od sodelujočih tridesetih (30) ekip v Izraelu ni uspela odpreti. V pogovoru s predsednikom je zmagovalna ekipa poudarila, da je njihov uspeh rezultat skupinskega dela. Za idejo, s katero bodo nastopili na tekmovanju, se odločijo skupaj in jo nato tudi skupaj razvijajo.

Po tem srečanju je predsednika Pahorja v šolski telovadnici sprejelo več kot tristo (300) dijakov gimnazije, s katerimi je predsednik republike spregovoril o prihodnosti in njihovih pogledih na današnjo družbo. Predsedniku Pahorju se je Peter Polc, ravnatelj Gimnazije Želimlje, zahvalil za obisk, ki "dokazuje, da je glas o uspehih gimnazije presegel lokalno okolje". V imenu dijakov pa je predsednika republike pozdravil Ciril Cerovšek, nekdanji predsednik Nacionalnega otroškega parlamenta, sedaj uspešen gimnazijec. Dejal je, da našo domovino čaka svetla prihodnost, če bo prepoznala ideje mladih ljudi, predsedniku Pahorju pa se je zahvalil, da jih je obiskal in prišel k njim na pogovor.

Dijaki so s predsednikom republike spregovorili o pristojnostih predsednika republike v Sloveniji v primerjavi z nosilci najvišjih političnih funkcij drugod po svetu. "Po mojem mnenju je v teh časih najbolj pomembna lastnost predsednika republike ta, da skupnost povezuje v celoto," je v razpravi o pristojnostih dejal predsednik Pahor. Na Mančino vprašanje o najbolj karizmatični osebi, ki jo je imel priložnost srečati na svoji politični poti, je predsednik republike brez oklevanja dejal: "Nelson Mandela. Zaradi njegove sposobnosti odpuščanja. Kljub najbolj trpki osebni izkušnji je pokazal človeško veličino, ki ji ni najti primere - za dobro svojih ljudi, za njihovo svobodo, za skupnost, je bil pripravljen odpuščati  in tako obrniti pogled celotne skupnosti naprej." V nadaljevanju je pogovor tekel o vlogi Slovenije v mednarodni skupnosti, položaju Slovenske vojske, pomenu znanosti za razvoj in preboj Slovenije ter pomenu neodvisnosti medijev pri ustvarjanju strpne družbe. Ob koncu je predsednik Pahor dijakinjam in dijakom posvetil naslednjo misel: "Stremite k temu, da boste kreativne, pogumne in svobodne osebnosti, ki se bodo sposobne soočiti z izzivi današnjega in prihodnjega časa."

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor ravnatelju Polcu v luči lanskih praznovanj 25. obletnice samostojnosti in letošnjih obeleževanj 25. obletnice mednarodnega priznanja Republike Slovenije podaril slovensko zastavo, simbol naše enotnosti, z mislijo: "Ob nedavnem praznovanju 25. obletnice Gimnazije Želimlje vam z izrazom naše hvaležnosti predajam slovensko zastavo. Ste pomemben steber naše družbe. Z mladi ljudmi, ki jih izobražujete in vzgajate, vlivate Sloveniji novo upanje."

Predsednik republike obiskal Gimnazijo Želimlje
Foto: Tamino Petelinšek/STA