SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike slavnostni govornik na slovesnosti ob 15. obletnici ustanovitve Fakultete za naravoslovje in matematiko

Ljubljana, 7. 4. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je bil danes slavnostni govornik na slovesnosti ob 15. obletnici ustanovitve Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Slovesnost je zaradi omejitvenih ukrepov za zajezitev koronavirusne bolezni potekala virtualno.


V nadaljevanju je objavljeno besedilo govora predsednika Republike Slovenije. Velja govorjena beseda.

Spoštovani,


sprejmite, prosim, iskrene čestitke ob vaši obletnici z najboljšimi željami za uspešno prihodnost. Počaščen sem, da vas lahko kot predsednik republike ponovno nagovorim ob vašem jubileju. Vaša fakulteta je še mlada, vendar temelji na skoraj šestdesetletni tradiciji izobraževanja naravoslovno matematičnih ved svojih predhodnic, Pedagoške akademije in Pedagoške fakultete.

Seveda se znanstveno, pedagoško in vzgojno poslanstvo fakultete skozi čas spreminja kot se spreminja vse okoli nas. Fakulteta s sodelavci in njihovim strokovnim delom nedvomno prispeva svoj delež k razvoju slovenskega znanstveno-raziskovalnega prostora. Prizadevanja za napredek se kažejo tudi v študijskih programih, s katerimi se trudite študentke in študente skozi študij opremiti s sodobnimi znanji, potrebnimi za njihovo uspešno delo v prihodnosti.

Za to se tudi sam močno zavzemam. Pri svojem delu se trudim popularizirati znanost in fakultetni študij, predvsem na področjih, ki so deficitarna in hkrati izjemno perspektivna. Premalo se zavedamo, da brez vrhunske znanosti ne bi bilo odgovorov na temeljna vprašanja sobivanja narave in sodobne družbe. Samo z razvojem naravoslovnih in drugih znanosti bomo lahko našli odgovore na ključne globalne izzive, s katerimi se soočamo.

Brez znanja in truda ni uspehov. Predvsem ni uspehov v znanosti. Za napredek človeštva je znanost nenadomestljiva. Če želi naša družba napredovati, mora ostajati radovedna in učeča. In prav pri tem je ključen tudi vaš prispevek.


Vsi smo ponosni na sodelavke in sodelavce vaše fakultete, ki skupaj ustvarjajo nova vedenja s področja naravoslovja in matematike ter to znanje prenašajo v uporabo za boljšo kakovost življenja vseh nas. Naj v tem kontekstu omenim dr. Zmazka, ki so ga regionalni spletni mediji pred kratkim izbrali za enega izmed sedemnajstih herojev korone. Za njegov prispevek pomoči potrebnim z idejo o vzpostavitvi platforme Razlagamo.si sem mu z zadovoljstvom podelil repliko priznanja jabolko navdiha.

Iskrene čestitke še enkrat njemu, vsem vam in vse dobro!