SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: Skupen slovenski kulturni prostor je zagotovo okolje, ki že samo po sebi nudi izjemno priložnost

Ljubljana, 20. 2. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor: Skupen slovenski kulturni prostor je zagotovo okolje, ki že samo po sebi nudi izjemno priložnost.

Predsednik republike je danes priredil vsakoletni sprejem ob slovenskem kulturnem prazniku za predstavnike slovenskih manjšin iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske. V nagovoru je predsednik republike izrazil oceno, da je v zadnjih letih prav na vseh področjih prišlo do bistvenega napredka pri reševanju odprtih vprašanj slovenskih skupnosti v sosednjih državah. Predsednik je mnenja, da so k temu zagotovo pripomogle politične spremembe in zavedanje, da je meja največkrat v naših glavah in da si "nedvomno velja prizadevati za to, da tudi te meje padejo," je povedal.

Iz svojih dolgoletnih izkušenj politika je predsednik Pahor opozoril na spremembo na bolje v načinu skrbi matične države do manjšin, v tem smislu, da je postala bolj zavezana do ohranjanja slovenstva. "Subjektiviteta nacionalne skupnosti v zamejstvu je danes v zavesti matične domovine veliko bolj prisotna kot je bila v začetku devetdesetih let, in to je nedvomno sprememba na bolje," je dejal predsednik.

Predsednik se je dotaknil tudi razmišljanja glede pomembnih zadev, ki se tičejo manjšinskih skupnosti in dejal, da je njegov pogled na prihodnost optimističen, čeravno ne pričakuje, da bo šlo brez težav in skrbi. "Ta sprejem ob robu slovenskega kulturnega praznika je priložnost, da med seboj pretehtamo kakšno zamisel, tudi zato, da bomo kot majhen narod znotraj Evrope preživeli," je strnil misli predsednik in poudaril, da je "skupen slovenski kulturni prostor zagotovo okolje, ki že samo po sebi nudi izjemno priložnost".

V nadaljevanju so zbrane nagovorili tudi predstavniki slovenskih manjšin iz vseh štirih sosednjih držav, ki so predstavili nekaj pogledov in novosti. Iz Italije je o večjezičnosti kot bogastvu in vrednoti čezmejnega slovensko-italijanskega območja in projektu Lingua / Jezik, v okviru katerega so v prostorih Slovenskega kulturnega doma v Špetru lani odprli Slovensko multimedijsko okno SMO, ki na sodoben način prikazuje podobo Slovencev v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini, govorila Bruna Dorbolò, predsednica Inštituta za slovensko kulturo v Špetru. Iz Madžarske je Andrea Kovacs, vodja Razvojne agencije Slovenska krajina iz Monoštra, predstavila delo razvojne agencije, ki s svojimi projekti pomaga ohranjati slovensko identiteto v Porabju, iz Hrvaške, pa je Darko Šonc, predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, predstavil pobudo za izdelavo strategije vključevanja mlajših generacij v slovenska društva in ogranizacije na Hrvaškem. Kot zadnji predstavnik manjšine je dr. Theodor Domej, strokovni nadzornik deželnega sveta za Koroško Landesschulrat für Kärnten v Celovcu, predstavil pomen in uspehe poučevanja slovenščine v zamejstvu v Avstriji.


Predsednik republike priredil vsakoletni sprejem ob slovenskem kulturnem prazniku za predstavnike slovenskih manjšin iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske.
Foto: STA/Nebojša Tejić