SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predstavniki civilne družbe Slovencev v Londonu predsedniku Pahorju predali publikacije o svojem delovanju v času osamosvojitve

Ljubljana, 24. 6. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači sprejel avtorje publikacij o gibanju civilne družbe Slovencev v Londonu v času osamosvojitve Slovenije.

Sprejema so se udeležili prof. dr. Marko Hawlina, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, mag. Miha Dobrin, dr. Polonca Truden Dobrin, mag. Jana Valenčič, Michael Betts in dr. Matevž Košir iz Arhiva Slovenije.

Gostje so ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije predsedniku Pahorju predali tri publikacije, ki so jih izdali s podporo Arhiva Republike Slovenije: Kroniko delovanja civilne družbe v Londonu v pomoč slovenskemu osamosvajanju, in angleški in slovenski izvod kataloga z razstave, posvečene temu dogajanju.
Predsedniku republike so opisali delovanje Slovencev v britanski prestolnici pred tridesetimi leti, ko so se spontano in vsak po svojih močeh vključili v dogajanje ob osamosvajanju in vojni v domovini. Kot so dejali, so dogodki v Sloveniji spodbudili spontano, organizirano delovanje civilne družbe v podporo slovenski samostojnosti. Predsedniku Pahorju so povedali, da so daleč od domovine občutili jezo in strah - pa tudi up in pričakovanje. Ob vojaškem napadu na Slovenijo so pripravili odmeven shod na trgu Trafalgar Square in ustanovili skupino Slovenian Crisis Centre (slovenski krizni center), ki je usklajevala delovanje skupin in posameznikov.


Predsednik republike se je udeležencem zahvalil za njihovo delovanje in skrb, da se spomin nanj ohrani. Ob tem se je zahvalil vsem Slovencem, ki so pred 30. leti po celem svetu, na tak ali drugačen način, delovali v podporo slovenski samostojnosti.

Predsednik sprejel avtorje publikacij o gibanju civilne družbe Slovencev v Londonu v času osamosvojitve Slovenije
Foto: Daniel Novaković