SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike (skoraj brez glasu): Za nič na svetu...

Špeter, Italija, 11. 3. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne otvoritve obnovljenih prostorov Državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič v Špetru. V svojem nagovoru je predsednik Pahor izpostavil pomembno sporočilo današnjega dne, ki pripoveduje, da "vsak od nas govori svoj materni jezik, pripada svojemu narodu in hkrati vsi pripadamo eni sirši domovini, ne samo zato, ker ta tolerira naše različnosti, ampak jih tudi spodbuja." Dodal je, da je jezik sidrišče vsakega naroda, in prav šola, ki se znova odpira v Špetru, je sidrišče slovenskega naroda v Benečiji. V njej se bodo učili in odraščali otroci v dveh jezikih, v slovenskem in italijanskem, kar je izjemnega pomena za njihovo izobrazbo, identiteto in dušo. "V tej šoli se otroci navajajo na življenje, v katerem je treba spoštovati različnost in ostati zvest svoji tradiciji," je dejal predsednik Pahor in zaključil z mislijo, da moramo negovati identiteto, zlasti jezikovno, negovati multikulturnost in odprtost ter spoštovati drugačnosti - prav to zagotavlja vsem nam mirno in varno življenje, tistim, ki šele vstopajo vanj, pa obeta, da bodo s svojimi talenti lahko izsanjali svoje sanje. Za konec pa je predsednik dejal, da je bil današnji obisk te šole najlepša priložnost za prvi obisk predsednika republike Slovenije v Špetru. "Za nič na svetu ne bi želel zamuditi te čudovite prireditve, danes, tu v Špetru," je dejal.

Otvoritev je spremljal kulturni program v izvedbi učencev šole in zbora Fajnabanda iz Benečije.

Predsednik Republike Slovenije v Špetru: "Za nič na svetu ne bi želel zamuditi te čudovite prireditve, danes, tu v Špetru."
Foto: STA/Daniel Novakovič

Po prireditvi si je predsednik republike ogledal Slovensko multimedialno okno – Finestra multimediale slovena (SMO), muzej, ki je bil urejen v Špetru v okviru strateškega projekta JEZIKLINGUA. Muzej sta mu predstavila Giorgio Banchig, predsednik Društva za slovensko kulturo, ki velja za enega najboljših poznavalcev zgodovine beneške Slovenije, in ga je predsednik Pahor aprila lani odlikoval z medaljo za zasluge za prizadevno delo za ohranitev slovenskega jezika, kulture in zavesti, ter Donatella Ruttar, ki je zasnovala, načrtovala in koordinirala gradnjo muzeja.

Predsednik Republike Slovenije v Špetru: "Za nič na svetu ne bi želel zamuditi te čudovite prireditve, danes, tu v Špetru."
Foto: STA/Daniel Novakovič

Zgodovina Državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom sega v leto 1984, ko je začela s svojim delovanjem s petimi učenci v vrtcu in se do danes razširila do srednje šole prve stopnje, ki jo obiskuje 276 učencev iz dvaindvajset različnih občin v Videmski pokrajini. V zadnjih letih je šola doživela proces obnovitve nekaterih delov zgradbe, ki so bili dotlej iz varnostnih razlogov zaprti. Obnovitev je bila zaključena decembra lani, januarja letos je pouk ponovno stekel v obnovljenih prostorih, na prvotni lokaciji, slavnostna otvoritev pa je bila danes ob pristotnosti predsednika republike. Šola je bila s prenovitvijo tudi uradno preimenovana v šolo Pavla Petričiča, ki tudi za mlade rodove predstavlja človeka, ki zna ohraniti in širiti vrednote miru, strpnosti in medsebojnega spoznavanja s ciljem, da se ohrani bogato jezikovno in kulturno izročilo. Njegovo življenjsko pot je na slovesnosti predstavila Živa Gruden, dolgoletna ravnateljica Državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom. Živo Gruden je predsednik Pahor decembra 2016 za izjemen prispevek k utrjevanju temeljev slovenske jezikovne in kulturne identitete v slovenski Benečiji odlikoval z medaljo za zasluge.

Predsednik Republike Slovenije v Špetru: "Za nič na svetu ne bi želel zamuditi te čudovite prireditve, danes, tu v Špetru."
Foto: STA/Daniel Novakovič