SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na sprejemu ob 30-letnici interneta v Sloveniji: Slovenci smo dobili internet skoraj hkrati s svojo državo

Ljubljana, 3. 12. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji. Obeležitev tega dosežka sodi v okvir prizadevanj predsednika Pahorja za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred tridesetimi leti, ki so Sloveniji pomagali na poti neodvisnosti in samostojnosti.

27. novembra 1991 so iz laboratorija za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožef Stefan vzpostavili prvo internetno povezavo s svetom: paketke IP so iz Ljubljane poslali v usmerjevalnik na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet. Od leta 1992 imamo v Sloveniji domeno .si, do tedaj smo uporabljali krovno domeno .yu.

Predsednik republike je imel na sprejemu govor, v katerem je dejal, da smo Slovenci dobili internet skoraj hkrati s svojo državo. Poudaril je, da smo tedaj po zaslugi znanstvenikov dobili dostop do interneta in postali gospodarji svojih komunikacijskih poti. To je bilo po besedah predsednika Pahorja ključno za našo prihodnost v simbolnem in stvarnem pomenu.

Takrat, konec leta 1991 imelo povezavo v internet 16 držav in Slovenija je bila med njimi, je dejal predsednik Pahor in dodal, da smo bili Slovenci tudi leta 1583, ko smo dobili Dalmatinov prevod Svetega pisma, v skupini 14 narodov, ki so imeli biblijo v svojem jeziku. "Slovenci torej nikakor nismo zgodovinski zamudniki, nasprotno, imamo dokaze, da znamo biti med prvimi. Rad bi, da bi se tega bolj zavedali, da bi bolj zaupali sami vase in v znanost, in bi si upali več." je govor zaključil predsednik Pahor.

Na svečanosti je z govorom nastopila tudi dr. Borka Jerman Blažič, znanstvena svetnica laboratorija za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožef Stefan in njegova dolgoletna vodja, ki jo je predsednik Pahor leta 2017 odlikoval za prispevek k razvoju računalniških komunikacij, interneta in internetnih storitev.

Poudarila je, da je bila vzpostavitev internetnega omrežja v Sloveniji rezultat vneme znanstvenikov iz Slovenije in njihovih osebnih mednarodnih povezav z znanstveniki po svetu. “Mlada država je bila takrat še nepriznana in s to povezavo je dobila možnost za deljenje informacij s celim svetom,” je dejala.

Na slovesnosti je nastopil glasbenik in skladatelj Gašper Selko, za katerega je internet eno od prizorišč, na katerem lahko s poslušalci deli svojo glasbo in razvija svoje ustvarjanje. Njemu in številnim drugim glasbenim ustvarjalcem je internet omogočil nov stik z občinstvom z vsega sveta, obenem pa tudi številne priložnosti za predstavitev svojega ustvarjanja in iskanje navdiha.

Predsednik Pahor je priredil sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je priredil sprejem ob 30-letnici interneta v Sloveniji
Foto: Daniel Novakovič/STA