SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2013

Ljubljana, 5. 3. 2014 | sporočila za javnost, govori

Govor predsednika republike Boruta Pahorja na podelitvi nagrad Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2013

Ljubljana, 5. marec 2014

Kot predsedniku republike mi pripada prijetna dolžnost in velika čast, da podeljujem državna odlikovanja. Najvišja priznanja dobijo izjemni ljudje za izjemne dosežke. Čeprav gre za ustvarjalne presežke na zelo različnih področjih je za odlikovance značilna ena značilnost, ki je zelo verjetno tudi značilnost nocojšnjih nagrajencev.

So osebnosti. Imajo značajske in druge lastnosti, ki odlikujejo celovito osebnost. Za izjemne dosežke je seveda prav gotovo nujen talent, veliko vloženega znanja in dela, odrekanja in vztrajanja. Vendar se zelo pogosto izkaže, da vse te in še druge dragocene značilnosti omogočijo presežek šele, če so vpete v močan vrednostni sistem posameznika in skupnosti. Praviloma so zmagovalci izdelane osebnosti z trdnim moralnim značajem.

Hočem reči, da so praviloma izjemni dosežki plod ustvarjanja izjemnih osebnosti. Ko na svečanem ceremonialu podeljujem odlikovanja se neredko prvič srečam z nagrajencem. Četudi mi njegovi dosežki, recimo v visoki znanosti, niso najmanj predstavljivi, pa se mi vedno znova zgodi, da me prevzame njihova človeška karizma.

Izjemne rezultate dosegajo samo osebnosti, ki jih ni strah novega ampak za tem celo aktivno stremijo. Ne obupajo, če jim ne uspe v prvem poskusu. Odprte so za vse, kar je v življenju in delu in ustvarjanju lahko boljše, bolj pravično, bolj učinkovito, bolj humano, bolj konkurenčno.

Odprtost je v veliki meri povezana s samozavestjo. Vera vase in globoko moralno prepričanje, da ukvarjanje s svojim področjem ustvarjanja ni samo delo, temveč poslanstvo premaguje neizogibne poraze na poti do uspehov.

Če torej ugotavljamo, da so izjemni dosežki plod izjemnih osebnosti, katerih značilnosti sta tudi samozavest in odprtost za novo, se moramo kot ambiciozna družba vprašati, ali s celostno atmosfero spodbujamo ali zaviramo vzgojo takih osebnosti. Ne morem reči, da je odgovor lahek in enoznačen. Toda dovolim si oceniti, da smo si po korenitih političnih in ekonomskih spremembah pred skoraj četrt stoletja v tem času to vprašanje premalokrat zastavili.

Izjemni posamezniki bodo v preveč zaprti družbi za ta sodoben spreminjajoč se svet res samo izjeme. Če želimo, da se Slovenija še veliko bolj aktivno priključi najsodobnejšim evropskim in svetovnim tehnološkim, znanstvenim in drugim tokovom, moramo storiti več za to, da današnjo prevladujočo atmosfero še veliko bolj navdahnemo z zmagovalno mentaliteto. Zdi se, da to uspeva zlasti področju športa in veseli smo tega. Ta zmagovalna mentaliteta sme biti tudi vodilo pri našem obnašanju na vseh drugih področjih našega dela in ustvarjanja.

Imam čast seči v roko našim ljudem, ki so v svetovnem merilu naredili absolutne presežke. Naj nam bodo še veliko bolj vzor in navdih. Naj nam tudi uspešni gospodarstveniki predstavljajo dokaz, da je mogoče tudi v teh razmerah uspeti. V tem je bistvo podjetništva. Da se vidi priložnosti tam, kjer so jih drugi spregledali. Odprtost posameznika in družbe kot celote za novo je pogoj uspehov in napredka. To ni vselej lažja pot. Je pa prava pot. Tudi današnji nagrajenci gredo po njej. Iskrene čestitke in vsem veliko poguma in uspehov.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil podelitve nagrad Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2013
Foto: Nebojša Tejić/STA