SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike je sprejel na pogovor Janeza Janšo, predsednika SDS in kandidata za predsednika vlade

Ljubljana, 26. 2. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel na pogovor Janeza Janšo, predsednika SDS in kandidata za predsednika vlade. Po koncu pogovora je potekala novinarska konferenca.


Besedilo uvodne izjave predsednika republike (Velja govorjena beseda!):

"Danes sem predsedniku Državnega zbora RS Dejanu Židanu poslal pismo, v katerem mu predlagam, da Državni zbor izvoli Janeza Janšo za novega predsednika vlade.

V skladu s 111. členom ustave sem opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Ugotovil sem, da kandidat uživa večinsko podporo in da smemo na osnovi tega pričakovati njegovo izvolitev za predsednika vlade.

Prav tako se zdi utemeljeno pričakovati, da bo potem v marcu izvoljena tudi nova vlada.

Kot predsednik republike izražam zadovoljstvo, da bo v tem smislu obdobje politične negotovosti po odstopu sedanjega premierja relativno kratko.

To je za Slovenijo pomembno tako z vidika politične stabilnosti, kot z vidika nujnosti, da vlada opravlja svoje delo s polnimi pooblastili.

Prav tako je važno, da lahko poleg rednih ukrepov uveljavlja zahtevne strukturne spremembe. V njenem mandatu jo čaka tudi predsedovanje Svetu Evropske unije.

V času, ko opravljam naloge predsednika države, je zdaj četrtič, ko prihaja do zamenjave vlade.

Na nek način smo lahko zadovoljni, da je vsakič prišlo do menjave oblasti brez problemov, po demokratični poti. V dveh primerih je šlo za odločitev za predčasne volitve, v dveh pa za izvolitev nove vlade znotraj iste sestave Državnega zbora.

Tudi to sme utemeljeno krepiti zaupanje v demokracijo, ustanove politične države in demokratično politično kulturo.

Tudi tokrat, kot vselej, nove vlade ne bom ne podpiral, ne zaviral, temveč bom z njo sodeloval.

Želim si, da bi bilo to sodelovanje tvorno, v korist države in njenih ljudi.

Ob današnji priložnosti bi dodatno želel nasloviti tri pozive.

Prvi poziv.
Glede nujnosti dialoga in sodelovanja, brez slehernega izključevanja. To moje načelno stališče je dobro znano. Zdaj ga še enkrat podčrtujem.

Pomembno je sodelovanje med političnimi institucijami, sodelovanje štirih predsednikov, sodelovanje med opozicijo in koalicijo, sodelovanje s civilno družbo, skratka odprt politični dialog in sodelovanje v korist države in vseh naših ljudi.

V primeru nepremostljivih razlik in nasprotij si moramo prizadevati za to, da se te razlike in ta nasprotja ne bi poglobila v izključevanje, ali celo v politično in družbeno razklanost.

Drugi poziv.
Od vseh nas, tudi od novega predsednika vlade in njegove ministrske ekipe pričakujem, da se bomo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bile žaljive ali celo sovražne.

Ni problem, če mislimo različno. Problem je, če različnost izražamo tako, da kratimo dostojanstvo drugega.

Od vseh nas pričakujem, da bomo temu pozivu iskreno sledili in ga upoštevali.

Tretji poziv.
Živimo v času globokih in globalnih tehnoloških in družbenih sprememb. Zdi se, da se vse spreminja, vendar pa je nekaj stvari, ki imajo trajno vrednost.

To so demokracija, človekove pravice, vladavina prava in neodvisnost sodstva, neodvisnost medijev, spoštovanje človekovega dostojanstva.

Tudi v tem smislu pozivam vse nas in ob tej priložnosti novega bodočega predsednika vlade in njegovo ministrsko ekipo, da s svojim delom in ravnanjem okrepimo zaupanje v naš ustavni sistem in ovržemo strahove glede njene morebitne pristranosti ali celo sovražnosti.

Živimo v času, ko je doma in v svetu več negotovosti in nepredvidljivosti. Lažje se bomo svetu prilagajali ali ga spreminjali, če bo med nami vladala neka splošna atmosfera zaupanja.

Glede tega smo poklicani vsi, jaz kot predsednik republike, toda tudi in zelo predsednik vlade in njegova vlada, kot izvršna oblast.

Ocenjujem, da živimo v nekem posebnem zgodovinskem trenutku, v domačem in globalnem merilu, ko je z vidika politične oblasti posebej pomembno, da poleg zakonodajnega in izvršnega ukrepanja ohranja, neguje in razvija vključujoče in splošno pozitivno razpoloženje med ljudmi.

Od te sposobnosti za ustvarjanje takega družbenega razpoloženja je naš narodni in državni napredek v tem času morda bolj pomemben kot od posameznega enega ali drugega ukrepa.

Novemu predsedniku vlade iskreno želim uspešnega dela, rezultatov v splošno korist in tudi osebnega zadoščenja za opravljanje težkega dela."Predsednik republike je sprejel na pogovor Janeza Janšo, predsednika SDS in kandidata za predsednika vlade
Foto: Daniel Novakovič/STA