SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Nagovor predsednika Pahorja ob tednu boja proti korupciji

Ljubljana, 8. 12. 2021 | sporočila za javnost, govori

Ob mednarodnem tednu boja proti korupciji je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor nagovor na okrogli mizi Krepitev integritete otrok v šolah – ustvarjanje integritetne družbe v prihodnosti, ki jo je priredila Komisija za preprečevanje korupcije.

Komisija je skupaj s partnerji lani začela izvajati projekt Integriteta: skupni cilj generacij. Cilj dolgoročno zastavljenega projekta je krepitev pomena etike in integritete na področju vzgoje, izobraževanja, znanosti in športa in s tem tudi krepitev integritete celotne družbe.Besedilo nagovora predsednika Pahorja:

Spoštovani,

vsako leto mi je v posebno zadovoljstvo, da lahko spregovorim nekaj besed ob tradicionalnem Tednu boja proti korupciji, ki je vsakokrat odlična priložnost, da javno in odkrito spregovorimo o tej temi.

Pomanjkanje zavesti o pomenu integritete in etičnega ravnanja se zajeda v temelje sistema vrednot, ki oblikujejo naše življenje v skupnosti. Načenja socialno pravičnost in pravno državo. Predvsem pa dodatno poglablja splošno nezaupanje ljudi v ustanove politične in pravne države.

Čas pandemije, ki ga živimo, pušča posledice na vseh področjih. Med ljudmi povzroča tesnobo, strah in negotovost, pa tudi jezo, v načrtovanje na vseh področjih vnaša nestabilnost. Vse to žal omogoča tudi več prostora za korupcijo in odmik od temeljnih etičnih vrednot.

Prav zato je tako pomembno, da vsak izmed nas in vsi skupaj , kot posamezniki in kot institucije, storimo vse, kar je v naši moči, za ozaveščanje, usposabljanje in izobraževanje za boj proti koruptivnim ravnanjem. In za krepitev integritete. Integritete, ki jo razumemo kot poštenost, načelnost in pravičnost. Kot vedenje, kaj je prav in kaj narobe, in da tako tudi ravnamo. Samo na tak način se bo krepilo zaupanje ljudi.

Sedanje krizne razmere so pomen osebne integritete posameznika še posebej poudarile. Na primer, osebno integriteto preobremenjenih zdravstvenih delavcev, ki vztrajajo pri doslednem izvajanju svojega dela, čeprav to pogosto meji na nemogoče; pa osebno integriteto preobremenjenih učiteljev in ravnateljev, ki se soočajo z izvajanjem ukrepov in večkrat nezadovoljnimi odzivi staršev, vse v skrbi za to, da šole ostanejo odprte; in še bi lahko našteval. Osebna integriteta posameznika v takih okoliščinah dejansko neposredno vpliva na delovanje družbe.

In zato me še posebej veseli, da se lansko leto začeti projekt Komisije za preprečevanje korupcije » Integriteta: Skupni cilj generacij«, ki želi programe za krepitev integritete vpeljati v celotni izobraževalni vertikali, razvija in širi. Sodelovanje izobraževalnih institucij v njem je dober obet za njegov uspeh. Vzgoja naših otrok v tem smislu je ključnega pomena. Od tega bo odvisno, v kakšni družbi bomo živeli v prihodnje.

Dovolite, da vam ob koncu izrečem vso podporo za vaša prizadevanja in vam, v dobro nas vseh, zaželim nadvse uspešno delo.