SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Nagovor predsednika republike ob mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah

Ljubljana, 16. 11. 2020 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je imel otvoritveni nagovor na virtualni slovesnosti ob pričetku mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah, ki poteka med 16. in 20. novembrom 2020.

Predsednik republike je častni pokrovitelj slovenske obeležitve mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah.

V nadaljevanju je besedilo nagovora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Spoštovani udeleženci letošnjega Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah,
spoštovani predstavniki uglednih institucij in organizacij, ki letos v tako velikem številu kot partnerji sodelujete pri tem pomembnem dogodku,
dragi študentje.

Z velikim veseljem sem sprejel vaše povabilo, da spregovorim nekaj besed o naših skupnih prizadevanjih za ozaveščanje javnosti o pomenu boja proti korupciji in o nujnosti nenehne krepitve integritete in transparentnosti v naši družbi. Veseli me, da Slovenija sodeluje v tej mednarodni iniciativi, ki v svetu uživa velik ugled.

Morda je sedanji krizni čas še dodatna priložnost, da razmislimo in analiziramo, kje smo se kot človeška družba znašli, ko govorimo o elementarni poslovni kulturi in temeljnih etičnih vrednotah, na katerih naj bi slonela. Korupcija v osnovi zavira gospodarski razvoj, hkrati načenja socialno pravičnost in pravno državo in zaupanje v institucije. Zato je vsaka iniciativa, ki utrjuje zavedanje o zavržnosti koruptivnega ravnanja in pomembnosti integritete in transparentnosti, nadvse pomembna.

Na prvem mestu je pomembna zaradi vzpostavitve in krepitve zaupanja med nami, v institucije in v pravno državo. Vera v prihodnost je ena najpomembnejših gonil in najprodornejših sil človeštva, a hkrati nam je še vedno v veliki meri primanjkuje.

Stanje na področju korupcijskih tveganj v Sloveniji je kljub nekaterim pozitivnim premikom še vedno zaskrbljujoče. Zato je prav, da o tem problemu govorimo javno in odkrito ter hkrati storimo vse, kar je v naši moči, tako osrednjih institucij kot posameznikov, za ozaveščanje, usposabljanje in izobraževanje za boj proti prevaram in koruptivnim ravnanjem. S tem se bo krepilo tudi zaupanje.

In prav v tem vidim izjemno pomembnost vaše iniciative. Dejstvo, da se je v letošnjem letu število uglednih partnerskih organizacij iz Slovenije, ki so se pridružile temu projektu , še povečalo, je znak, da smo na pravi poti.

Iskreno pa me veseli, da tokrat posebno pozornost namenjate mladim, študentom. Uspeh naših prizadevanj tako v preventivnem delovanju kot v neposrednem boju proti korupcijskim tveganjem bo odvisen od njih in njihovega ravnanja v prihodnje. Od tega, v kolikšni meri bomo uspeli v njih utrditi zavest o pomembnosti etičnega ravnanja, o pomenu integritete in transparentnosti, skratka o tem, kaj je prav in pošteno, bo odvisno, v kakšni družbi bomo živeli v prihodnje.

V tem okviru je vseevropsko študentsko tekmovanje o etiki na pobudo in pod okriljem Ekonomske fakultete, ki so se mu pridružile nekatere ugledne svetovne univerze, še posebej pomembno in hvalevredno.

Naj ob koncu ponovno poudarim, da je za umestitev Slovenije v krog najrazvitejših držav utrditev zaupanja v pravno državo prav tako pomembno kot uveljavitev demokracije in njen gospodarski razvoj. Pri tem ne gre samo za spoštovanje zakonov, ki morajo veljati za vse enako. Gre tudi za oblikovanje neke pravne in politične kulture, v kateri bo vsak od nas pridobil močan notranji občutek za to, kaj je prav in kaj narobe.

V tem smislu vašim prizadevanjem v okviru Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah izrekam vse priznanje in vam želim uspešno delo.


Nagovor predsednika republike ob mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah
Foto: UPRS