SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na koncertu vojaških orkestrov Kobaridu: "Vse probleme je potrebno in mogoče reševati po mirni poti"

Kobarid, 9. 7. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Kobaridu udeležil koncerta vojaških orkestrov z naslovom "Zbogom orožje". V spomin na 100. obletnico konca soške fronte so danes skupaj zaigrali vojaški orkestri nekoč sprtih vojska: italijanski, avstrijski, nemški, madžarski, hrvaški in slovenski. 

Predsednik Pahor na koncertu vojaških orkestrov Kobaridu
Foto: STA/Tamino Petelinšek

V slavnostnem govoru je predsednik republike dejal, da "skoraj nič od tega, kar ustvari človek, ni bolj nečloveško od vojne. Solze, trpljenje, neskončna žalost in smrt. Glede tega so si vojne kot moralno dno naše civilizacije domala enake. Tudi v tem, da jih naposled končajo najboljše značajske vrline ljudi, ki vidijo nove zarje svobodnega sveta. Ampak vseeno - vojna je kompleten zdrs dobrega in vrednega in je skoraj nič ne opravičuje," je dejal predsednik republike.

Predsednik republike je glede Velike vojne oziroma prve svetovne vojne, ki je dobila takšno ime zaradi druge, in se je drži sloves najbolj nesmiselne vojne, spomnil na zadrege ob vprašanju, zakaj je sploh prišlo do nje. "Zato se je drži posebej žalosten in tragičen sloves najbolj nesmiselne od vseh velikih vojn. Saj ne, da bi pojasnilo vojne to tragedijo kakorkoli opravičevalo. Vendar bi si jo znali vsaj bolj razložiti. Pri prvi svetovni vojni pa omagamo," je pojasnil predsednik. 

"Ko danes razmišljamo o času pred sto leti, se ne zdi ne daleč in ne neponovljiv. Zaznamuje ga prav surova podobnost in sodobnost, iz te katastrofe so se potem porodile vse strahote dvajsetega stoletja. Po koncu hladne vojne je bipolarno stabilnost zamenjala vrsta nepredvidljivih dejavnikov in danes lahko vnovič govorimo o propadanju imperijev in vzhajanju novih sil. Podobnosti in primerjave se zdijo neizbežne, odgovornost na naših ramenih pa je še toliko težje breme," je še poudaril.

Po predsednikovih besedah so takrat manjkale predvsem močne nadnacionalne institucije, ki pa jih danes svet ima: "Manjkalo je zavedanje, da so okviri mednarodnih institucij in nadnarodnih povezav vzpostavljeni zato, da spore rešujemo po mirni poti."

Zbrane na današnji slovesnosti sta pozdravila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in kobariški župan Robert Kavčič.