SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je zaključil posvetovanja z vodji poslanskih skupin o kandidatiurah za sodnika Ustavnega sodišča RS in za sodnika Sodišča Evropske unije

Ljubljana, 16. 4. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes zaključil dvodnevna posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za sodnika Ustavnega sodišča RS, sodnika Sodišča Evropske unije in prihajajočih kandidacijskih postopkih v pristojnosti predsednika republike v letošnjem letu.

Predsednik republike je vodje poslanskih skupin seznanil s svojim predlogom kandidata za sodnika ustavnega sodišča in jim predstavil kandidaturo akademika dr. Janeza Kranjca, zaslužnega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Ker se poslanska skupina SDS še ni odločila glede podpore njegovi kandidaturi, predsednik ne more ugotoviti ali akademik Kranjc že po prvih formalnih pogovorih uživa zadostno podporo za izvolitev v Državnem zboru, zato bo neformalne pogovore nadaljeval v naslednjih tednih, ko se bo na njihovo željo poslanskim skupinam akademik Janez Kranjc tudi predstavil.

Predsednik Pahor se je posvetoval tudi o možnosti, da bi za kandidata za sodnika Sodišča EU v Luksemburgu predlagal dr. Marka Ilešiča. Tudi glede njegove kandidature po prvih pogovorih še ni mogel ugotoviti zadostne podpore in bo o tem nadaljeval pogovore v naslednjih tednih.

Posvetovanja predsednika republike z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za sodnika Ustavnega sodišča RS, sodnika Sodišča Evropske unije in kandidacijskih postopkih do konca letošnjega leta
Foto: Bor Slana/STA