SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Borut Pahor zaključuje prvi uradni obisk v Bruslju

Bruselj, Belgija, 9. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se včeraj in danes mudi na prvem uradnem obisku v Bruslju, kjer se je sestal z vsemi ključnimi predstavniki institucij EU, predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, danes pozno popoldne pa še s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton.

Rdeča nit pogovorov je bila prihodnost Evrope in slovenska vloga v njej, pri čemer je predsednik Pahor sogovornikom ponovil svojo zavezanost evropski ideji in podporo reformam, ki jih Slovenija mora izpeljati, da bi se uspešneje spopadala z gospodarsko in finančno krizo.
Predsednik Borut Paho se je srečal s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom

Predsednik republike Pahor je sogovornikom tudi zagotovil, da bo v okviru svojih pristojnosti poskušal ustvarjati politično klimo, v kateri bo mogoče lažje izpeljati ključne reforme, kar so vsi ocenili kot ključnega pomena zato, da Slovenija ostane v klubu najuspešnejših EU držav članic.

Včeraj zvečer je v daljšem pogovoru s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, ki je potekal v zelo konstruktivnem in prijateljskem ozračju, slovenski predsednik ponovil slovenska stališča do ključnih evropskih vprašanj, pri čemer je izpostavil izjemen pomen večletnega finančnega okvirja 2014/2020 in pomena kohezijskih sredstev za Slovenijo.

Danes popoldne je predsednik republike Borut Pahor na delovnem kosilu gostil tudi poslanke in poslance iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu, kjer so se dogovorili za redna srečanja v Sloveniji, na katerih bi vodili vsebinsko razpravo o vlogi Slovenije v EU in kaj nadaljnja integracija prinese Sloveniji.

Danes pozno popoldne se bo predsednik republike sestal še s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton. S predsednikom Evropske komisije bosta spregovorila predvsem o nadaljnji integraciji Evrope in krepitvi evropske monetarne unije, medtem, ko bo predsednik Pahor z visoko predstavnico EU glavno pozornost namenil širitvi EU in razmeram na Zahodnem Balkanu.