SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: "Usposobiti moramo vse institucije, da se bodo v primeru opaznejših stresov nanje odzvale tako, kot to od nas pričakujejo ljudje."

Ljubljana, 14. 11. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije se je danes udeležil slavnostne občne seje Vrhovnega sodišča Republike Slovenije ob 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije.

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike poudaril, da smo Slovenci pred 25. leti sprejeli odločitev, da želimo sami odločati o svoji usodi. To odločitev smo postavili v kontekst evropske ideje, saj smo želeli odgovornost deliti z državami demokratične Evrope, ta naša ambicija pa se je z vstopom v Evropsko unijo tudi izpolnila.

A danes se zdi, tako predsednik Pahor, da smo se Slovenci z drugimi narodi znašli v situaciji, ko naša širša domovina Evropska unija prestaja izzive, morda kar krize:  »V kolikor bi se evropska ideja, ki nam je 70 let omogočala mir, varnost in blaginjo, v prihodnje ne krepila, temveč bi se proti naši volji zasukala v smer vrnitve k nacionalnim politikam, moramo Slovenci bistveno bolj samozavestno, samostojno in z lastno glavo razmišljati o vprašanjih, ki nas neposredno in dolgoročno zadevajo. Namesto nas tega ne bo opravil nihče, ne v Bruslju, ne v mednarodni skupnosti,« je dejal predsednik republike in poudaril, da bo kot velik privrženec evropske ideje storil vse, kar je v njegovi moči, da bi se navkljub nekaterim strahovom Evropska unija še naprej razvijala in krepila.

»Če je tako, če je moja ocena točna, nas te razmere ne smejo presenetiti. Če jim želimo biti kos, pa mora biti naša država nanje pripravljena. Usposobiti moramo vse institucije, da se bodo v primeru opaznejših stresov še učinkoviteje, uspešneje in z večjo mero zaupanja javnosti nanje odzvale samozavestno, tako kot to od nas pričakujejo ljudje,« je govor zaključil predsednik republike.

Predsednik republike: "Usposobiti moramo vse institucije, da se bodo v primeru opaznejših stresov nanje odzvale tako, kot to od nas pričakujejo ljudje."
Foto: STA/NebojšaTejić