SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednika Pahor in de Sousa z mladimi o prihodnosti Evrope

Kranj, 1. 6. 2021 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se včeraj in danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Portugalske republike dr. Marcelo Rebelo de Sousa.

Drugi dan uradnega obiska sta predsednika pričela v Kranju. Obiskala sta Gimnazijo Franceta Prešerna Kranj, kjer sta se srečala z dijaki in se z njimi pogovarjala o evropski prihodnosti. S tem se predsednika vključujeta v Konferenco o prihodnosti Evrope.

Predsednika Pahor in de Sousa sta se s kranjskimi gimnazijci pogovarjala o vlogi Evropske unije pri naši skupni prihodnosti. Posebno pozornost so namenili trajnostemu razvoju in podnebni prihodnosti. V pogovoru so se dotaknili tudi priložnosti, ki jih Evropska unija ponuja mladim ter vlogi unije v pandemiji covida-19. Na koncu so spregovorili tudi o možnostih širitve EU in izmenjali mnenja o izstopu Velike Britanije iz EU.

Predsednika Pahor in de Sousa z mladimi o prihodnosti Evrope
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor in predsednik de Sousa sta se nato sprehodila skozi staro mestno jedro Kranja. Pred Prešernovim spomenikom v središču Kranja sta predsednika odkrila klop prijateljstva med Slovenijo in Portugalsko. Lokacija klopi je bila izbrana z razlogom, saj je bil našemu Prešernu pri pisanju sonetov nesreče zgled največji portugalski pesnik Camoes - Prešeren se mu je poklonil tudi v svoji Glosi.

Predsednika Pahor in de Sousa z mladimi o prihodnosti Evrope
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik de Sousa se je v okviru uradnega obiska dopoldne srečal s študentkami in študenti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki obiskujejo lektorat portugalščine. Univerza v Ljubljani je ob tej priložnosti potrdila vpeljavo študijskega programa Portugalski jezik in literatura, ki naj bi bil prvič razpisan v naslednjem študijskem letu. To bo po mnenju predsednika de Souse še okrepilo vezi med slovensko in portugalsko kulturo.

Uradni obisk se je zaključil s kosilom, ki ga je predsednik Portugalske republike de Sousa priredil v čast predsedniku Republike Slovenije Pahorju.