SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike mladim raziskovalkam in raziskovalcem: "Ste najboljši v svoji generaciji"

Ljubljana, 24. 10. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem za novo generacijo mladih raziskovalk in raziskovalcev, ki so v tem študijskem letu pričeli štiriletno usposabljanje za pridobitev doktorskega naziva. Tako so se pridružili več kot pet tisoč mladim, ki so v zadnjih tridesetih letih v tem programu uspešno zaključili študij na tretji stopnji.

Mlade raziskovalke in raziskovalce je predsednik Pahor nagovoril in jim čestital ob pričetku njihovega raziskovalnega dela, ki predstavlja začetek navdihujoče in odgovorne kariere. "Na področju znanja predstavljate elito v najbolj žlahtnem pomenu," jim je dejal in izpostavil, da smo Slovenci med velikimi sosedi preživeli prav zaradi znanja, učenja in kulture. Prepričan je, je dodal predsednik, da bodo postali ugledni in spoštovani člani družbe, saj se pomen znanja v družbi ponovno dviguje, kar izpričujejo številni dosežki slovenskih raziskovalcev, ki so odmevni doma in v tujini. Jabolko navdiha, ki ga je predsednik Pahor pred letom dni podelil skupini raziskovalcev pod vodstvom slavnostne govornice na današnji prireditvi, akad. dr. Tatjane Avšič Županc, je izraz hvaležnosti slovenskim raziskovalcem in navdih ostalim, da jim na poti uspeha sledimo, je še dejal predsednik republike. "Ste najboljši v svoji generaciji," je mladim čestital predsednik Pahor in jim zaželel, da z vztrajnostjo, pogumom in preudarnostjo sežejo po Olimpu.

Predsednik republike priredil sprejem za novo generacijo mladih raziskovalk in raziskovalcev
Foto: Daniel Novakovič/STA

Goste slovesnosti v Veliki dvorani Predsedniške palače je nagovoril tudi dr. Jözsef Györkös, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, ki se je predsedniku republike zahvalil za prepoznanje pomembnosti programa mladih raziskovalcev za razvoj znanosti in ugled naših znanstvenikov in raziskovalcev doma in v tujini. Izpostavil je, da je program mladih raziskovalcev, kot ga poznamo v Sloveniji, izviren primer vključevanja mladih v raziskovalno okolje že v času podiplomskega oziroma danes doktorskega študija. "Koncept programa se je kljub vsem družbenim in političnim spremembam ohranil in učinkovito deluje še danes," je dr. Györkös in mladim čestital ob začetku njihove raziskovalne poti.

V nadaljevanju je mlade raziskovalke in raziskovalke nagovorila akad. dr. Tatjana Avšič Županc, priznana znanstvenica in strokovnjakinja s področja virologije, in z njimi delila dragocene izkušnje, ki so lahko zgled in navdih generaciji bodočih znanstvenikov. Akademikinja je spregovorila o pričetkih svoje raziskovalne poti in mladim podala nekaj napotkov za prihodnost. "Bila sem vztrajna, potrpežljiva in predana svojemu delu," je dejala in predstavila tudi svojo izkušnjo kot vodja raziskovalne skupine, ki je prva v svetu potrdila povezavo med virusom zika in mikrocefalijo. "Bili smo pogumni in pripravljeni doseči nekaj več," je zbrane spodbudila akademikinja in poudarila, da je znanje temelj vsakega napredka, zato so znanstveniki in raziskovalci tudi nosilci pomembne družbene odgovornosti. "Ne izogibajte se odgovornosti, saj boste tako postali zreli in verodostojni," je novi generaciji mladih raziskovalk in raziskovalcev čestitala akademikinja.

Program mladih raziskovalcev uspešno poteka od leta 1985; lani je pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike obeležil 30. obletnico delovanja, ki mladim raziskovalcem omogoča, da sodelujejo pri raziskovalnem delu v času podiplomskega študija na podlagi pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Namen tega mehanizma je kadrovsko pomladiti raziskovalne skupine in omogočiti dotok svežih idej in pristopov. Program Mladi raziskovalci je vir visoko usposobljenih in motiviranih zaposlenih z velikim potencialom za slovensko gospodarstvo in druga družbeno pomembna področja.

Predsednik republike priredil sprejem za novo generacijo mladih raziskovalk in raziskovalcev
Foto: Daniel Novakovič/STA