SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti družbe Lek: »Novartis je v Sloveniji velikan«

Vitanje, 7. 12. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostnega dogodka družbe Lek, s katerim so obeležili tri pomembne obletnice: 75 let od ustanovitve družbe Lek, 25 let delovanja družbe Novartis in 15 let od odobritve prvega podobnega biološkega zdravila na svetu. Predsednik republike je imel na slovesnosti slavnostni govor.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostnega dogodka družbe Lek, s katerim so obeležili tri pomembne obletnice: 75 let od ustanovitve družbe Lek, 25 let delovanja družbe Novartis in 15 let od odobritve prvega podobnega biološkega zdravila na svetu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Govor predsednika republike je objavljen v nadaljevanju. Velja govorjena beseda!

»Spoštovani predsednik uprave,
visoki gostje.

Novartis je v Sloveniji velikan. Vse, kar je povezano z vašim delovanjem, je mogočno: prispevate več kot tri odstotke bruto družbenega proizvoda, s svojimi zdravili dosežete več kot polovico naših prebivalcev, zaposlujete pa več ljudi, kot jih živi v kakšni občini.

Hvaležen sem, ker se zavedate, da taka moč nosi tudi velikansko odgovornost. Kar imate danes, ni nastalo čez noč. Vaše podjetje je tako staro, da se je nekoč imenovalo ‘tovarna zdravil’. In tako novo, da je treba za današnja poimenovanja izumljati nove izraze. Ves ta čas, od prvih začetkov tovarne Lek do danes, ko igrate na svetovnem prvenstvu, skrbite za okolje, v katerem ste nastali in v katerem delujete. Ves večer že naštevate, koliko dobrega ste storili za otroke, bolnike, študente, znanstvenike, športnike in umetnike in vem, da je res tako. Ko sem vas aprila lani obiskal v Mengšu, sem se lahko prepričal, da se znate odzvati tiho in hitro: od razglasitve epidemije je tedaj minil komaj mesec, pa ste že razvili produkt, svoje razkuževalno sredstvo, in ste ga kot donacijo dajali vsem, ki smo ga takrat potrebovali.

O tem bi rad nekaj rekel.

Kmalu bo dve leti, ko živimo nenavaden, nenaraven čas. Najprej nas je presenetil virus, nato pa, morda še bolj, naše odzivanje nanj. Namesto da bi v trenutkih, ko ljudje drug drugega najbolj potrebujemo, zaupali v skupnost, se zapletamo v prepire; in namesto da bi v času, ko najbolj potrebujemo znanstvene rešitve, zaupali v znanost, se od nje odvračamo. To je težko razumeti. Morda celo nemogoče. Je pa to mogoče spremeniti. Mislim, da vi to počnete in počnete dobro. S svojim delovanjem nam kažete, da ima znanost odgovore tudi na najtežja vprašanja – življenje pa ima odgovore na vsa vprašanja, če ljudje med seboj sodelujemo in si pomagamo. Zato vam ob vaših imenitnih obletnicah čestitam in vam želim tudi vnaprej veliko radovednosti in odkritij ter odgovornosti in zadoščenja.«