SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na posvetu KPK z naslovom Integriteta v odnosu do legalnosti in legitimnosti: "Gre za oblikovanje pravne in politične kulture, v kateri bo vsak od nas pridobil močan notranji občutek za to, kaj je prav in kaj narobe in tako tudi ravnal."

Ljubljana, 30. 9. 2022 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, v petek, 30. septembra 2022 udeležil posveta Komisije za preprečevanje korupcije z naslovom Integriteta v odnosu do legalnosti in legitimnosti. Predsednik Pahor je imel na posvetu osrednji nagovor.

Predsednik Pahor na posvetu KPK z naslovom Integriteta v odnosu do legalnosti in legitimnosti
Foto: Anže Malovrh/STABesedilo govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Spoštovani predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, dr. Robert Šumi, spoštovani visoki gostje.

Naj na začetku izrazim zadovoljstvo, da v Komisiji za preprečevanje korupcije zadnja leta vedno bolj osredotočate svoje delo in vizijo v krepitev integritete kot ene temeljnih vrednot sodobne družbe in pravne države.

To v ospredje naših prizadevanj postavlja nujnost uveljavitve etičnega, poštenega in odgovornega ravnanja vsakega posameznika, še posebej pa tistih, ki opravljamo najodgovornejše funkcije v različnih institucijah naše države in tako vplivamo na integriteto institucij samih.

Krepitev integritete hkrati pomeni preprečevanje nevarnosti in tveganj, da bi posameznik ali institucija svojo moč in pooblastila uporabila v nasprotju z zakonom in etičnimi kodeksi. Ali kot ste zapisali na vaši spletni strani: “Prisotnost integritete pomeni odsotnost korupcije.” Samo s krepitvijo integritete bomo uspešni v boju proti koruptivnim dejanjem.

Pri tem gre za, po mojem mnenju, ključno vlogo Komisije za preprečevanje korupcije v tem procesu – za njeno preventivno vlogo. Krepitev integritete kot središče njenih prizadevanj in aktivnosti jo tako postopno preoblikuje iz organa v boju proti korupciji predvsem v varuha integritete in transparentnosti. Iz boja »proti slabemu« se tako vedno bolj usmerja v boj »za dobro.«

Pomanjkanje zavesti o pomenu integritete in etičnega ravnanja se zajeda v temelje sistema vrednot, ki oblikujejo naše življenje v skupnosti. Načenja socialno pravičnost in pravno državo, njeno legalnost in legitimnost. Predvsem pa bistveno vpliva na ključen element uspešnega razvoja vsake skupnosti – zaupanje ljudi v njihove izvoljene predstavnike, vodstva ter ustanove politične in pravne države, zaupanje v to, da bodo ravnali prav, pošteno, odgovorno, v skladu z etičnimi normami, zakoni in pravnim redom.

Komisija za preprečevanje korupcije in njeno preventivno delovanje ima pri tem izjemno pomembno poslanstvo. Zato me še posebej veseli, da so vaša prizadevanja za ozaveščanje pomena integritete usmerjena predvsem v usposabljanje in izobraževanje mladih. Od tega, v kolikšni meri bomo uspeli pri naših otrocih, pri mladih, ki prihajajo za nami, utrditi zavest o pomenu etičnega ravnanja in integritete, o tem, kaj je prav in pošteno, bo odvisno, v kakšni družbi bomo živeli v prihodnje.

Vse se pravzaprav začne in konča pri posamezniku, pri nas samih. Ljudje smo tisti, ki integriteto gradimo ali rušimo. Začne se v naših družinah, nadaljuje v šolah in drugih vzgojnih ustanovah, najbolj pa odraža v naših delovnih okoljih. Na koncu samo mi, sami, odločamo, kakšno družbo želimo.

Ne nazadnje naj poudarim, da je za umestitev Slovenije v krog najrazvitejših držav utrditev zaupanja v pravno državo, prav tako pomembno kot uveljavitev demokracije in njen gospodarski razvoj. Pri tem ne gre samo za spoštovanje zakonov, ki morajo veljati za vse enako. To je, tako razumem, tudi osrednje vprašanje letošnje konference. Naslavlja pomen krepitve notranjega občutka slehernega posameznika in skupnosti kot celote za razmejevanje med primernim in neprimernim, dobrim in slabim, poštenim in nepoštenim, sprejemljivim in nesprejemljivim. Zakoni in predpisi v demokratičnih družbah v najsplošnejših načelih sicer formalizirajo te moralne ali etične občutke, vendar gre pri vzgoji za integriteto za neformalne načine ponotranjanja teh občutkov, ki pri ravnanju posameznika, pa tudi skupnosti kot celote, delujejo nevsiljivo, prepričljivo in preventivno.

Skratka, vaša današnja konferenca se je odločila nasloviti nalogo, ki jo štejem za eno najpomembnejših za krepitev naše demokratične skupnosti, ki naj jo povezuje tudi močan neformalen občutek za to, kaj je prav in kaj je narobe. Pozdravljam napore komisije, da se glede tega trudi pri vzgoji mladih ljudi.

Vedno, ko učence in dijake nagovarjam po šolah poudarim, da v šolskem okolju ne pridobivajo le znanja, temveč se tudi vzgajajo v samostojne, svobodne in ustvarjalne osebnosti. Seveda je poleg šole izjemno pomemben vpliv staršev in vrstnikov. Brez slehernega podcenjevanja brezosebnega medijskega okolja, ki z novimi tehnologijami izziva z novimi odgovori nanje. Gre za oblikovanje osebnosti, ki s socializacijo pridobi močan občutek za individualno odgovornost, za skrb za temeljne demokratične vrednote. Gre torej za oblikovanje pravne in politične kulture, v kateri bo vsak od nas pridobil močan notranji občutek za to, kaj je prav in kaj narobe in tako tudi ravnal.

Želim si, da bi pri tem v prihodnje Komisija za preprečevanje korupcije imela ključno vlogo.