SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor po lanskih vremenskih ujmah ponovno v Cerknici: "Strošek škode je večji od stroška investicije, zato denarja za preventivo ne sme biti premalo"

Ljubljana, 1. 4. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Občino Cerknica. Uvodoma se je sestal z vodstvom občine, nato pa obiskal Prostovoljno gasilsko društvo Cerknica. Dan v Cerknici je predsednik zaključil na slavnostni podelitvi nagrad in priznanj Frana Gerbiča, ki jih Zveza slovenskih glasbenih šol vsako leto podeli najbolj zaslužnim pedagogom, ravnateljem in drugim delavcem, ki delujejo na področju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Predsednika republike sta ob prihodu v Cerknico sprejela župan Marko Rupar, in Irena Zalar, direktorica občinske uprave. V pogovoru na županstvu se je župan Marko Rupar predsedniku republike zahvalil za ponoven obisk. Predsednik Pahor je Občino Cerknico obiskal lani, ko si je v spremstvu civilne zaščite ogledal posledice žledoloma in poplav. Župan Rutar je nato predsedniku Pahorju predstavil financiranje investicij in koriščenje evropskih kohezijskih sredstev. Občina je bila lani izjemno uspešna, saj je počrpala vsa, za njih, razpoložljiva sredstva. Z investicijami v komunalno opremljenost so izboljšali bivanjske pogoje, kar se kaže v večjem priseljevanju mladih družin. Z nižanjem komunalnih prispevkov so privabili nekatera tuja in slovenska podjetja. Predsednika republike je zanimalo kako se občina spopada s posledicami žledoloma in poplav, ki so Občino Cerknica prizadele v letu 2014, ter kako poteka sanacija vodotokov. Župan je dejal, da se soočajo z neodzivnostjo nekaterih institucij glede pričetka preventivnih investicij, katere bi omilile posledice morebitnih poplav. Predsednik Pahor je županu zato ponudil pomoč pri pridobivanju odgovorov za pričetek prepotrebnih preventivnih investicij. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je obiskal Občino Cerknica. Uvodoma se je sestal z vodstvom občine, nato pa obiskal Prostovoljno gasilsko društvo Cerknica.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike je nato obiskal gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerknica, kjer so ga sprejeli Jože Turšič, poveljnik civilne zaščite v Občini Cerknica in predsednik PGD Cerknica, Matjaž Knap, namestnik predsednika PGD Cerknica in Jure Caserman, poveljnik društva. Predsednik Pahor si je ogledal kratek film o ujmah na Notranjskem, novo vozilo za reševanje, preostanek časa pa je predsednik namenil pogovoru z gasilci in se jim ob tem zahvalil za njihovo požrtvovalno delo in nesebično pomoč. 

V izjavi za medije je predsednik republike poudaril, da je v Cerknici tretjič, a prvič na tako lep sončen dan. "Po petih mesecih sem ponovno v Cerknici, ponovno v Gasilskem domu. Župan Rupar me je v pogovoru obvestil, da nekatere institucije odlašajo z odgovori za pričetek prepotrebnih protipoplavnih investicij. Moje sporočilo danes je, da naj ne odlašajo, saj je občina pripravljena. Strošek škode je večji od stroška investicij, zato denarja za preventivo ne sme biti premalo. Ob zadnjem obisku sem obljubil, da bom ponovno prišel, se seznanil s sanacijo. V okviru svojih pristojnosti in po najboljših močeh se bom potrudil, da občina pridobi vse potrebne odgovore in lahko prične s protipoplavnimi investicijami", je dejal predsednik republike. 

Dan v Cerknici je predsednik republike zaključil na slavnostni podelitvi nagrad in priznanj Frana Gerbiča, ki jih Zveza slovenskih glasbenih šol vsako leto podeli najbolj zaslužnim pedagogom, ravnateljem in drugim delavcem, ki delujejo na področju glasbene vzgoje in izobraževanja. Zveza slovenskih glasbenih šol združuje 72 glasbenih šol v Sloveniji, med njimi tudi Glasbeno matico iz Trsta. Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru dejal, da je slišal opozorilo predsednika Zveze slovenskih glasbenih šol. "26.000 mladih že tri leta trepeta ali bo Vlada Republike Slovenije zmanjšala sredstva za njihovo glasbeno izobraževanje. Nisem prepričan, da je sta prav glasbeno šolstvo in pedagogika tisto področje, na katerem naj varčujemo. Glasba je del naše kulturne identitete", je dejal predsednik republike in dodal, da ob različnih priložnostih obiskov po Sloveniji z veseljem prisluhne kulturnim programom, ki je rezultat dela glasbenih pedagogov, ravnateljev in delavcev z mladimi talenti. "Slovenska pesem je doma v vsakem kraju, v vsaki družini. Za kakovost življenje potrebujemo nekaj več, tudi glasbeno tradicijo. To nas določa kot narod", je govor zaključil predsednik republike. 

Prejemnika letošnje nagrade Frana Gerbiča sta Tomaž Habe za življenjsko delo in za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja, in Zdenka Kristl Marinič za življenjsko delo in za izjemne dosežke na pedagoškem organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja. Priznanja Frana Gerbiča za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja pa so prejeli mag. Ana Kavčič Pucihar, Mihael Švagan in Irena Pajtler. Kulturni program slovesnosti so pripravili dijaki in študentje glasbenih šol, večkrat nagrajeni na državnih in mednarodnih tekmovanjih.