SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor sprejel dobitnike nagrad za znanost

Ljubljana, 21. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem za prejemnike Zoisove nagrade, Zoisovega priznanja, priznanja Ambasador znanosti in Puhovega priznanja za leto 2012. Predsednik je nagrajencem čestital za njihove izjemne dosežke in dejal, da je njihovo delo pomembno tako za slovensko znanost kot za državo.

»Za znanstvenike in raziskovalce je velikokrat glavno zadovoljstvo že delo samo, zato je toliko bolj pomembno, kadar širša družba njihovo delo opazi in nagradi. In dejstvo je, da ima naša država, kot majhen narod, dostojno število sposobnih znanstvenikov, ki so s svojim požrtvovalnim delom prodrli v svetovnem merilu« je poudaril predsednik republike.
Predsednik republike Borut Pahor sprejel dobitnike nagrad za znanost
Foto: Stanko Gruden/STA

V nagovoru nagrajencem je predsednik opozoril tudi na zavedanje, da brez večnega raziskovanja ni mogoče doseči napredka in izboljšav na ravni razvoja človeštva, pa naj bo to v medicini, naravoslovnih vedah, humanistiki in družboslovju, uvajanju novih tehnologij, izobraževanju ali v povezavi z gospodarstvom. »Zato je še toliko bolj pomembno podpirati in vzpodbujati mlade pri njihovem razvoju,« je dodal predsednik republike.

»Kolikor lahko sam ocenim, je slovenska znanost dobra, sorazmerno dobra. Je predvsem široka, saj skuša pokrivati vsa področja znanosti. Kot država se ne moremo odpovedati nekaterim področjem in jih moramo pokrivati vsaj na univerzitetnem nivoju. Prav zaradi tega in zaradi naše majhnosti pa ne moremo na vseh področjih dosegati vrhunskih rezultatov. Prav zaradi tega, pa kolikor lahko dosegamo. Kot ocenjujem sam, več in bolje kot bi bilo mogoče
pričakovati.«

Ob koncu je predsednik republike Borut Pahor dejal, da smo v kriznih časih, ko se zmanjšujejo sredstva za znanost in visoko šolstvo, vsem, tako izjemnim, in dobrim kot slabim, kar je po njegovem mnenju zelo narobe. Dodal je, da bi ravno v kriznih časih morali ločiti izjemno kakovost in izjemno koristnost od povprečnosti ter prvo bolj podpirati, drugo pa malo manj. To opozorilo je predsednik naslovil tudi na pristojnega ministra Žigo Turka. Predsednik je izrazil prepričanje, da se morajo sredstva za znanost in visoko šolstvo deliti selektivno, saj moramo zlasti v teh težkih časih še bolj spodbujati najboljše ter prepoznati in nagraditi izjemnost. Na koncu je predsednik republike nagrajencem zaželel veliko uspehov tudi pri njihovem prihodnjem delu in ustvarjanju.