SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor: »V zadnjih 30 letih je k razvoju države in njenemu ugledu pomembno prispeval šport«

Brdo pri Kranju, 7. 6. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posestvu Brdo pri Kranju priredil sprejem za prejemnike Bloudkovih priznanj za leto 2020.

Predsednik republike je v priložnostnem nagovoru čestital prejemnicam in prejemnikom Bloudkovih priznanj. Spomnil je, da bo Slovenija čez dobra dva tedna praznovala 30-letnico samostojnosti. »V zadnjih tridesetih letih je k razvoju države in njenemu ugledu pomembno, včasih pa tudi odločilno, prispeval šport,« je dejal predsednik Pahor in dodal, da imata šport in kultura v slovenskem narodu posebno mesto, saj nas povezujeta. Poudaril je, da kultura, še bolj pa šport, združita Slovenke in Slovence v navdušenju nad športnimi uspehi in skupni podpori ob porazih. Ob tej priložnosti je spomnil tudi na naš ponos ob začetkih slovenske državnosti v prvi polovici 90. let, ko je na Olimpijskih igrah prvič plapolala slovenska zastava. »To, da ima šport moč povezovati ljudi in jih navdihovati z zmagami in tudi ob prenašanju porazov, je nenadomestljivega pomena,« je dejal predsednik republike in dodal, da ta pomen kot eden redkih narodov na svetu izkazujemo z državnima praznikoma, posvečenima kulturi in športu.

V imenu prejemnic in prejemnikov Bloudkovih priznanj je spregovoril Roman Pungartnik, član moške rokometne reprezentance, ki je prejela Bloudkovo nagrado 2020 za vrhunski mednarodni dosežek. Gospod Pungartnik se je predsedniku republike zahvalil za današnji sprejem in predvsem za njegovo podporo slovenskim športnicam in športnikom. »Tako kot vi, kot velik ljubitelj športa, s ponosom mahate s slovensko zastavo na športnih prireditvah, tako mi s ponosom nosimo slovenski dres,« je dejal. Zbrane je nagovoril tudi gospod Viki Grošelj, predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj.

Bloudkova nagrada je najvišje priznanje Republike Slovenije, ki ga od leta 1965 podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za dosežke na področju športa. Zaradi posebnih okoliščin pandemije covid-19 je lani podelitev potekala na prilagojeni način. Obeležila jo je slavnostna filmska predstavitev dogodka.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posestvu Brdo pri Kranju priredil sprejem za prejemnike Bloudkovih priznanj za leto 2020
Foto: Daniel Novakovič/STA

Prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2020

Bloudkove nagrade:

Polonca Sladič - za življenjsko delo v športu;
Tadej Pogačar - za vrhunski mednarodni dosežek;
Marjeta Kovač - za življenjsko delo v športu in
Moška rokometna reprezentanca - za vrhunski mednarodni dosežek.


Bloudkove PLAKETE:

Naveza Luka Stražar in Aleš Česen - za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
Alenka Artnik - za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
Miran Jerman - za življenjsko delo v športu;
Primož Kališnik - za pomemben prispevek k razvoj slovenskega športa;
Janko Rožman - za življenjsko delo v športu;
Alex Cisar - za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
Nada Rotovnik Kozjek - za pomemben prispevek k razvoj slovenskega športa;
Slavko Avi Šorn - za življenjsko delo v športu;
Vlado Čuš - za pomemben prispevek k razvoj slovenskega športa;
Tonček (Anton) Gider - za življenjsko delo v športu;
Gregor Habjan - za pomemben prispevek k razvoj slovenskega športa;
Lovro Planko - za pomemben tekmovalni dosežek v športu.