SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Borut Pahor sodeloval na Vrhu ZN o prehranskih sistemih

New York City, ZDA, 23. 9. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v okviru splošne razprave Generalne skupščine OZN danes sodeloval na Vrhu OZN o prehranskih sistemih, ki ga je sklical generalni sekretar Združenih narodov António Guterres.V nadaljevanju je slovenski prevod besedila govora predsednika republike na Vrhu ZN o prehranskih sistemih (Velja govorjena beseda!):

Generalni sekretar,
ekscelence,
gospe in gospodje,

Slovenija toplo pozdravlja prvi vrh o prehranskih sistemih. Želimo, da bi spodbudil nadaljnje ukrepe za trajnostne in odporne živilskopredelovalne sisteme.

Kljub vse večji ozaveščenosti o pomembnosti hrane za vsako družbo lakota in podhranjenost v vseh svojih oblikah naraščata.

Glavni vzroki lakote in podhranjenosti so v netrajnostnih sistemih pridelave in porabe hrane. Pandemija covida-19 in podnebne spremembe so vse to še poslabšale.

V Sloveniji z globoko zaskrbljenostjo spremljamo naraščanje potreb po humanitarni pomoči. Od leta 2014 je moja država podvojila svoj prispevek za prehransko varnost.

Letos Slovenija po združenju Akamasoa, ki ga je ustanovil pater Pedro Opeka, pomaga zagotavljati varno oskrbo s hrano in vodo za otroke in druge ranljive skupine na Madagaskarju.

Vemo, da je lakota na Madagaskarju prva v sodobni zgodovini, ki so jo povzročile izključno podnebne spremembe.

Poleg humanitarne pomoči moramo spodbujati odgovorno vlaganje v prehranske sisteme in okolju prijazno kmetijstvo ter preprečevanje izgube hrane in nastajanja odpadne hrane. Prav tako ne smemo pozabiti bistvene vloge čebel in prostoživečih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti in prehrane.

Ekscelence, gospe in gospodje,

rad bi poudaril pomembno vlogo treh agencij Združenih narodov s sedežem v Rimu in Odbora za prehransko varnost, ki sestavljajo najbolj vključujoč svetovni prostor za vprašanja prehranske varnosti in prehrane.

Prvi vrh o prehranskih sistemih je odlična priložnost za razpravo in dogovor, ne le o tem, "kaj", ampak tudi o tem, "kako" pospešiti prehod k trajnostnim in odpornim prehranskim sistemom.

Upam, da bomo z nadaljnjim delovanjem našli resnično prelomne rešitve, ki jih mi in naš planet nujno potrebujemo.

Hvala.