SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti ob 80. obletnici Osnovne šole Franceta Prešerna v Mariboru

Ljubljana, 25. 5. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob praznovanju 80. obletnice Osnovne šole Franceta Prešerna, ki je ob otvoritvi, leta 1937, veljala za najlepšo šolo v Evropi.

Predsednik republike na slovesnosti ob 80. obletnici Osnovne šole Franceta Prešerna v Mariboru
Foto: Bor Slana/STA

Predsednik republike se je Marti Otič, ravnateljici Osnovne šole Franceta Prešerna, zahvalil za povabilo na praznovanje visokega jubileja in ji v luči praznovanja 25. obletnice naše države poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo, simbol naše enotnosti, z mislijo: "Za našo prihodnost je bistveno, da med nami krepimo tisto, kar nam je skupnega. Skozi dolgo tradicijo, ki ste jo požlahtnili z znanjem in prizadevnostjo učiteljev ob sodelovanju staršev, mlade ljudi navdajate z upanjem."

Besede hvaležnosti je predsednik republike najprej namenil učiteljem, ki v času, ko se svet vrti hitreje in bolj nepredvidljivo kot kadarkoli doslej, otrokom posredujejo znanje in hkrati nase jemljejo breme vzgoje. "Znanje je samo po sebi pomembna vrednota in vi jim ga posredujete. Svet, v katerega mladi odraščajo, pa potrebuje ustvarjalne, pogumne, solidarne in nesebične osebnosti, odprte za nove ideje, za ljudi, ki na prihodnost gledajo z upanjem. Vam je naložena velika naloga, da jim posredujete te vrednote in jih pripravite na življenje," je dejal predsednik Pahor in se jim zahvalil, da svoje delo opravljajo kot poslanstvo in ne zgolj kot poklic. "Če in kolikor bomo Slovenci sodelovali in znali strpno živeti z razlikami, ki so med nami, ni nobenega zgodovinskega izziva, ki mu ne bi bili kos. Če bomo naše otroke vzgojili v pogumne in samozavestne osebnosti, bomo kot starši in stari starši na njihovo prihodnost gledali z veseljem in upanjem," je govor zaključil predsednik republike. 

Prireditev je počastila zgodbo o vzgoji in življenju, ki jo učitelji in učenci že osemdeset let pišejo v šolskih učilnicah. Režiral jo je filmski režiser in scenarist Jan Bilodjerič, glavno vlogo pa je skupaj z devetošolko Lucijo odigral uveljavljeni igralec Primož Bezjak. Na slovesnosti so učenkam in učencem podelili nagrade Prešernovega natečaja na temo voda – od mita do arhitekture.