SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah

Ljubljana, 15. 6. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah. Predsednik je ob tem k Lipi sprave položil venec in navzoče nagovoril.

Spomnil je, da je imela lipa za Slovence vedno pomemben pomen. "Simbolizirala je pripadnost naši skupnosti in jo lahko najdemo v poeziji in literaturi ter besedah, ki so opevale tako grenke kot sladke trenutke našega skupnega življenja. Lipa je bila pomemben simbol v času nastajanja naše države," je dejal predsednik republike in dodal, da je verjetno tudi zato bila izbrana, da simbolizira našo skupnost, spravljeno med seboj.

Predsednik Pahor je povedal, da se številni procesi, med njimi tudi sprava, morda premikajo manj pogumno in odločno kot bi si nekateri želeli, a se premikajo. V smeri sprave in poprave krivic se Slovenci pomikamo ravno toliko, kolikor si sami želimo in zmoremo, je opozoril predsednik Pahor. "Kolikor bomo skupaj zmogli, toliko bomo lahko skupaj šli naprej - za naše očete in dede in za naše otroke in vnuke."
Predsednik je dejal še, da si želi, da bi bile tovrstne slovesnosti, ki so intimne in je prav, da takšne tudi ostanejo, predvsem ob obletnicah nekoliko bolj odmevne. "Da bi se zavedali, da so bili v času slovenske pomladi narejeni pogumni koraki v spravo," je zaključil predsednik republike.

Predsednik Pahor se je udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah
Foto: Nebojša Tejić/STA