SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Nagovor predsednika republike ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji

Ljubljana, 9. 12. 2020 | sporočila za javnost, govori

Ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor nagovor na osrednjem dogodku Komisije za preprečevanje korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije letošnji Teden boja proti korupciji 2020 začenja s predstavitvijo projekta "Integriteta: skupni cilj vseh generacij". Cilj projekta je oblikovati sistem, v katerem bodo izobraževalne ustanove, vključno z vrtci, temelj krepitve integritete v družbi, otrokom in mladostnikom približati vrednote etike in integritete - z nadgradnjo učnih vsebin od vrtca do podiplomskega študija -, s tem pa posledično krepiti tudi aktivno državljanstvo, s poudarkom na družbeni odgovornosti in skrbi za javni interes.

Poleg predsednika republike so na dogodku, ki letos poteka virtualno, z video nagovori sodelovali še ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi.

V nadaljevanju je besedilo nagovora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

"Spoštovani,
v veselje mi je, da vas lahko tudi letos pozdravim in nagovorim ob začetku tradicionalnega Tedna boja proti korupciji, ki ga tokrat posebej zaznamujete s pričetkom nacionalnega projekta »Integriteta – skupni cilj generacij«.

Korupcija, pomanjkanje zavesti o pomenu integritete in etičnega ravnanja, v osnovi namreč ne zavira zgolj gospodarskega razvoja, ampak hkrati načenja socialno pravičnost in pravno državo. Zajeda se v temelje sistema vrednot, ki oblikujejo naše življenje v skupnosti.

Stanje na področju korupcijskih tveganj v Sloveniji kljub nekaterim premikom ni najboljše.

O tem je potrebno spregovoriti javno in odkrito. Teden boja proti korupciji je za to odlična priložnost.

Na prvem mestu zaradi izjemnega pomena zaupanja. Zaupanje in vera v prihodnost je eno najpomembnejših gonil in najprodornejših sil človeštva, a hkrati nam je še vedno v veliki meri primanjkuje. Ocena med ljudmi, da v Sloveniji kljub nekaterim pozitivnim premikom pri preprečevanju korupcije nismo uspešni, hkrati pomeni, da se poglablja splošno nezaupanje v ustanove politične in pravne države.

Zato je ključnega pomena, da kot posamezniki in kot predstavniki institucij storimo vse, kar je v naši moči, za ozaveščanje, usposabljanje in izobraževanje za boj proti koruptivnim ravnanjem. In za krepitev integritete kot dolgoročne rešitve tega pojava. Integritete, ki jo razumemo kot poštenost, načelnost in pravičnost. Samo na tak način se bo krepilo tudi zaupanje ljudi.

Komisija za preprečevanje korupcije ima pri tem izjemno pomembno poslanstvo, in znotraj tega predvsem njeno preventivno delovanje. Veseli me, da je to postalo eno od njenih ključnih usmeritev. V tem smislu je projekt »Integriteta- skupni cilj generacij« nedvomno korak v pravo smer.

Od tega, v kolikšni meri bomo uspeli pri naših otrocih, pri mladih, ki prihajajo za nami, utrditi zavest o pomenu etičnega ravnanja in integritete, o tem, kaj je prav in pošteno, bo odvisno, v kakšni družbi bomo živeli v prihodnje. Na koncu samo mi, sami, odločamo, kakšno družbo želimo.

To je pomembna, a zagotovo ne lahka naloga. Približati vrednote etike in integritete mladim na vseh nivojih izobraževanja, od vrtcev do podiplomskega študija, bo zahtevalo veliko aktivnosti in usklajenega delovanja. Napovedano sodelovanje ključnih izobraževalnih institucij pri tem je zagotovo dober obet za uspeh projekta.

Naj ob koncu ponovno poudarim, da je za umestitev Slovenije v krog najrazvitejših držav utrditev zaupanja v pravno državo prav tako pomembno kot uveljavitev demokracije in njen gospodarski razvoj. Pri tem ne gre samo za spoštovanje zakonov, ki morajo veljati za vse enako. Gre tudi za oblikovanje pravne in politične kulture, v kateri bo vsak od nas pridobil močan notranji občutek za to, kaj je prav in kaj narobe.

Prizadevanjem vseh v okviru vašega projekta zato izrekam vso podporo in

Vam iskreno želim uspešno delo."