SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike podpisal odlok o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev v državni zbor

Ljubljana, 14. 4. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 14. aprila 2018, podpisal Odlok o razpustitvi Državnega zbora Republike Slovenije in razpisu predčasnih volitev v Državni zbor Republike Slovenije. Pred podpisom je predsednik republike utemeljil odločitev o dnevu volitev, po podpisu pa je predstavil svoj načrt dela do imenovanja nove vlade.

Predsednik republike podpisal odlok o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev v državni zbor
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V nadaljevanju je izjava predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani.

Danes bom na podlagi Ustave Republike Slovenije in Zakona o volitvah v Državni zbor podpisal Odlok o razpustitvi Državnega zbora Republike Slovenije in razpisu predčasnih volitev v Državni zbor Republike Slovenije.
Predčasne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije bodo potekale v nedeljo, 3. junija 2018. Za dan razpisa predčasnih volitev, s katerim začnejo teči roka za volilna opravila, se šteje ponedeljek, 16. april 2018. Odlok bo objavljen v Uradnem listu RS danes, 14. aprila 2018.

Predsednik Državnega zbora me je včeraj obvestil, da so, po tem, ko je predsednik vlade dne 14. marca 2018 odstopil, potekli vsi zakonsko določeni roki za predlaganje novega mandatarja in tako državni zbor ni sklenil, da se izvedejo volitve predsednika vlade. 111. člen Ustave RS mi v tem primeru nalaga, da razpustim Državni zbor in razpišem predčasne volitve.

Predčasne volitve se opravijo najkasneje dva meseca po razpustitvi državnega zbora in najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

To mi je dalo možnost, da za datum glasovanja izberem 27. maj, 3. junij ali 10. junij. Pri odločitvi glede izbire datuma sem vezan zgolj na ustavno in zakonsko določene roke. Kljub temu sem se o izbiri datuma večkrat formalno in neformalno posvetoval z vodji poslanskih skupin in pravnimi strokovnjaki.

Možnost, da bi bile volitve 10. junija, sem v osnovi odklonil. Zanjo ni nobenih razlogov. Poleg tega bi potekale na dan, ko smo se sicer domenili, da bi bile redne volitve. Ne zdi se mi prav, da bi bil rok predčasnih volitev enak roku za izvedbo rednih volitev, saj je z odstopom predsednika vlade nastala bistvena sprememba. Vlada od tedaj do imenovanja nove vlade deluje z omejenimi pooblastili.

Možnost, da bi bile volitve 27. maja sem na koncu opustil. Sprva se mi je zdelo utemeljeno, da zaradi odstopa predsednika vlade izberem najkrajšo možno pot do predčasnih volitev. Po posvetovanjih, zlasti s pravnimi strokovnjaki, sem to možnost opustil. Če bi se namreč odločil za 27. maj, bi skoraj ves prvi teden uradne volilne kampanje padel v čas državnih praznikov in prostih dni.

Možnost za izpodbijanje odloka o razpisu volitev zaradi omenjenega razloga obstaja. To se je zgodilo tudi ob razpisu volitev pred štirimi leti, ko je po pritožbi zaradi razpisa v času počitnic Ustavno sodišče potrdilo veljavnost moje odločitve. Morebitnemu izpodbijanju odloka sem se v teh, že sicer bolj politično zapletenih časih, želel zdaj na vsak način izogniti.

Odločil sem se za 3. junij 2018. Pri presoji vseh razlogov za mojo odločitev se je ta datum izkazal za najbolj primernega.

Z današnjim dnem sem razpustil državni zbor in določil 3. junij za datum predčasnih volitev v državni zbor.

Kot predsednik republike upam, da bo volilna kampanja potekala v strpnem ozračju, brez sovražnega govora in čim bolj argumentirano. Vanjo kot predsednik republike ne bom posegal. Svoj položaj razumem kot absolutno strankarsko nevtralen. Na položaj predsednika republike so me izvolili ljudje in ne politične stranke. Odgovoren sem ljudem, ne političnim strankam.

Kot predsednik republike, ki ima ustavna in zakonska pooblastila pri postopkih za imenovanje nove vlade, si želim, da bi bil volilni rezultat čim bolj jasen in bi omogočal hitro in prepričljivo sestavo nove vlade. V vsakem primeru se bom po volitvah potrudil, da bi prišlo čimprej do oblikovanja nove vlade in novega zagona, ki ga zdaj država zelo potrebuje. Tako zaradi domačih kot mednarodnih zadev.

Verjamem v demokracijo. Verjamem v svobodno izraženo voljo ljudi, kakršnakoli ta že je. Volitve so najboljši način, da ljudstvo z udeležbo na volitvah in glasovanjem za tistega, ki mu zaupa, izpove svojo politično voljo. V nedeljo, 3. junija 2018, bo pravi čas za to.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani.

Zaradi odstopa predsednika vlade je prišlo do razpisa predčasnih volitev. Vlada od odstopa predsednika vlade do imenovanja nove vlade opravlja le tekoče posle. Z današnjim dnem je državni zbor razpuščen. Svojih odločitev ne sprejema več na rednih sejah, temveč na izrednih, če so za to izpolnjeni poslovniški pogoji. Do izvolitve nove vlade bomo priče manjši politični operativnosti in večji politični nestabilnosti.

Moja naloga, naloga predsednika republike je, da do imenovanja nove vlade normalno, s polnimi pooblastili, opravljam svoje delo in naloge, tako v domači kot zunanji politiki.

Zavedam se, kako zelo pomembno je, da pri tem ravnam politično nepristransko. Na ta položaj so me izvolili ljudje in ne politične stranke. Odgovoren sem ljudem. Upravičeno pričakujejo, da bom storil vse, kar je potrebno za to, da bodo razmere do izvolitve nove vlade, kljub razumljivemu volilnemu vznemirjenju, čim bolj mirne in stabilne.

O temah, ki bodo predmet politične kampanje, se bom oglašal redko in le tedaj, ko bom menil, da je to neizogibno zaradi interesov države. Če in ko se bom oglasil, bom to storil na način, ki bo kolikor mogoče strankarsko nevtralen in ne bo vzbujal vtisa, da kot predsednik republike podpiram eno ali drugo stranko. Menim, da sem v prejšnjem mandatu v enakem položaju to nalogo opravil brezhibno. Glede tega mi nihče ničesar ni očital.

Kolikor lahko danes presodim, lahko vlada in državni zbor domače in zunanjepolitične zadeve, kljub omejenim pooblastilom, opravita brez mojih posredovanj. Samo v primeru, da bi prišlo do resnejših varnostnih razmer, ki bi terjale strateške ukrepe, bi si dovolil na posvet poklicati predsednike parlamentarnih strank. Zelo upam, da za kaj takega ne bo potrebe.

Od notranjepolitičnih zadev se bo v tem času z glasovanjem v državnem zboru zaključil postopek izvolitve treh novih članov Sodnega sveta Republike Slovenije. Objavil bom poziv za zbiranje predlogov kandidatur za novega guvernerja Banke Slovenije. Z vodji poslanskih skupin smo dosegli enotno stališče, da naj pri tem roke za odločanje o novem guvernerju prilagodim tako, da bo o njem odločal nov sklic državnega zbora. To diskrecijo mi dopušča zakon. V začetku poletja pa lahko pričakujem tudi obvestilo o poteku še enega mandata na ustavnem sodišču Republike Slovenije, s čimer začnejo teči postopki za izvolitev novega ustavnega sodnika oz. sodnice.

V tem času se bom posvetil naslednjim zunanjepolitičnim dejavnostim:
  - Konec meseca bom skupaj s hrvaško predsednico predsedoval letošnjemu srečanju pobude Brdo Brijuni v Skopju. Gost letošnjega srečanja bo predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Zavoljo političnih in varnostnih razmer v regiji so pričakovanja mednarodne skupnosti glede tega vrhunskega srečanja v Skopju, morda celo pretirana. S predsednico Kolindo Grabar-Kitarović se pogovarjava o možnosti, da bi se pred tem neformalno srečala. Predvidoma v naslednjih dveh tednih. Pogovorila se bova o pripravah na to zasedanje in o aktualnih dvostranskih vprašanjih. Oba se veseliva te možnosti.
  - Konec meseca se bom srečal z vsemi tremi člani predsedstva Bosne in Hercegovine ter bom nastopil kot glavni govornik na Poslovnem Summitu Sarajeva.
  - Čez teden dni bom gostil slovaškega predsednika Andreja Kisko.
  - V maju bom uradno obiskal Ukrajino.
  - Prihodnji mesec bom s poljskim predsednikom Andrejem Dudo odkril spomenik padlim vojakom v 1. svetovni vojni v mestu Gorlice.
  - V Vatikanu bom skupaj s knezom Albertom II. Monaškim priredil humanitarni dogodek za zbiranje sredstev za delo za misijonarja Pedra Opeke.
  - Konec junija bom gostil trilateralno srečanje Slovenija-Avstrija-Hrvaška.

Ob koncu bi želel izraziti skrb zaradi zaostrovanja varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji. Danes dopoldne sem prejel pismo francoskega predsednika Macrona, v katerem pojasnjuje razloge treh koalicijskih držav za letalske napade na skladišča in oporišča, ki so posledica uporabe kemičnega orožja.

Tako iz njegovega pisma kot iz izjave ameriškega obrambnega sekretarja Mattisa danes zgodaj zjutraj sklepam, da gre za en povračilni napad, ki naj bi odvrnil sirski režim od uporabe kemičnega orožja. Uporaba kemičnega orožja proti civilnemu prebivalstvu je največji zločin proti človeštvu. Ni dvoma, da zahteva ukrepanje.

Razumem razloge za enkratno vojaško posredovanje za onemogočenje nadaljnje uporabe kemičnega orožja. Toda zdaj je čas, da se iskreno potrudi urediti vsa odprta vprašanja z diplomacijo po mirni poti, z mirnim reševanjem vseh sporov.

Kot predsednik Republike Slovenije izražam pričakovanje, da se celotna mednarodna skupnost po tem enkratnem vojaškem ukrepu takoj iskreno osredotoči na diplomatsko reševanje vseh odprtih vprašanj po mirni poti. Izražam veliko upanje, da bo ostalo pri današnji omejeni uporabi sile in da bo poslej diplomacija, naj bo še tako zahtevna, rešila zapletena vprašanja glede sirske prihodnosti, prihodnosti regije in celotne mednarodne skupnosti.

2. maja bosta imeli Slovenija in Hrvaška priložnost ustno predstaviti Evropski komisiji svoja stališča glede uveljavitve arbitražnega sporazuma. To odločitev Evropske komisije zelo pozdravljam. Zanjo sem se zavzel v pogovorih z vodstvom Evropske komisije na mojem prvem uradnem obisku po prevzemu predsedniških dolžnosti. Kljub temu, da vlada nima polnih pooblastil, državni zbor oziroma odbori pa zasedajo le na izrednih sejah, menim, da ni nobenih postopkovnih in vsebinskih zadržkov, da visoki predstavniki Slovenije svojega dela na tem zagovoru ne bi opravili s polnim mandatom, z enotno domačo politično podporo in prepričljivo.