SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob dnevu suverenosti v Predsedniški palači s tremi generacijami državljanov: "Ljudje se lahko odločimo za mir"

Ljubljana, 25. 10. 2018 | sporočila za javnost

Po krajšem premoru zaradi delne obnove prostorov Predsedniške palače je danes v Uradu predsednika republike ponovno potekal dan odprtih vrat ob dnevu suverenosti, našem najmlajšem državnem prazniku, ki ga v Republiki Sloveniji praznujemo od leta 2015. Predsedniško palačo je obiskalo blizu sto štirideset (140) obiskovalcev.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob dnevu suverenosti
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je vsem državljankam in državljanom doma in po svetu čestital ob državnem prazniku z najboljšimi željami za naš nadaljnji uspešen razvoj. "V letu dni se z državnimi prazniki nekajkrat spomnimo prelomnih dogodkov in mejnikov, ki so v letih 1990 in 1991 pomembno zaznamovali ustanovitev, razglasitev in ubranitev samostojne slovenske države. Oktobra leta 1991 je našo domovino zapustil še zadnji vojak agresorske armade in Slovenija je tudi dejansko postala samostojna in neodvisna država, katere oblast je imela popolno suverenost nad celotnim ozemljem," je v nagovoru ob prazniku spomnil predsednik republike. "Ko smo Slovenci priborili svojo državnost, smo dobili najpomembnejši instrument, ki bo v nepredvidljivih okoliščinah tega in bodočih stoletij obvaroval slovenski narod, da se bo ohranil in se razvijal. Slovenska državnost je zato neprecenljivega pomena," je posebej poudaril predsednik Pahor in spomnil na stoletja vztrajnih prizadevanj naših rojakov, ki so nas privedla do samostojne in neodvisne države. "Ne glede na to, kaj se bo zgodilo - tudi proti naši volji -, imamo svojo državo, ki nam daje varen in predvidljiv okvir za naše ravnanje, da ostanemo mirni, varni in se lahko razvijamo," je med drugim dejal predsednik republike.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob dnevu suverenosti
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Čudovito je spet imeti dan odprtih vrat ob državnem prazniku," je predsednik Pahor nagovoril predstavnike treh generacij državljank in državljanov. Med njimi je bila tudi gospa Marijana Lavrič, ki je januarja letos praznovala svoj 100. jubilej. "Spominjate nas, koliko sprememb se zgodi v času življenja enega človeka. Človek ima priložnost, odgovornost in možnost, da odloči, po kateri poti bo stopal. Nič ni usojenega - vojne niso usojene, zanje se ljudje odločimo, zato se lahko odločimo tudi za mir," je državljanke in državljane pozval predsednik Pahor in s tem sklenil svoj praznični nagovor.

Današnji praznik so z glasbo počastili mladi virtuozi kvarteta saksofonov Dolce Sandra Rijavec, Matevž Zupančič, Jurij Bregar in Tadej Pance - dijaki 3. in 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom profesorja Jana Gričarja. Med današnjimi obiskovalci so bili tudi najmlajši iz Angelinega vrtca, drugošolci OŠ Majde Vrhovnik, varovanci VDC Tolmin in stanovalci Doma starejših Taber, od koder prihaja gospa Marijana Lavrič.

Po uradnem delu so si vsi prisotni na dnevu odprtih vrat pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače ter delovne in protokolarne prostore predsednika republike Boruta Pahorja, ki jim je v svoji pisarni odgovarjal na številna vprašanja, povezana z njegovim delom. Z zanimanjem so si ogledali menjavo častne straže Garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo.

Dan odprtih vrat Predsedniške palače ob dnevu suverenosti
Foto: Tamino Petelinšek/STA