SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, v Uradu predsednika Republike Slovenije dan odprtih vrat

Ljubljana, 23. 11. 2019 | sporočila za javnost

V počastitev današnjega državnega praznika, dneva Rudolfa Maistra, je Urad predsednika Republike Slovenije, kot ob vseh državnih praznikih, pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je na današnji dan obiskalo blizu 150 obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali protokolarne in delovne prostore predsednika republike.

Obiskovalce je v imenu predsednika republike Boruta Pahorja, ki je na delovnem obisku v tujini, pozdravila gospa Tanja Pečar. V nagovoru je gospa Pečar prisotnim čestitala in jim prenesla nekaj misli predsednika republike ob današnjem državnem prazniku.

Ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, v Uradu predsednika Republike Slovenije dan odprtih vrat
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po uradnem delu so si vsi obiskovalci pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja in njegovih sodelavcev. Gospa Tanja Pečar in generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač sta obiskovalcem odgovarjali na številna vprašanja, povezana z delovanjem predsednika republike. Z zanimanjem so si ogledali menjavo častne straže garde Slovenske vojske, ki je tudi ob današnjem državnem prazniku postrojena pred Predsedniško palačo, največ zanimanja pa so požela protokolarna darila, ki jih predsednik republike sprejema ob državnih obiskih.

Praznični dan so z glasbo popestrili člani harmonikarskega orkestra InMusic iz Sežane. Mladi z območja Krasa, Brkinov, Goriške, Vrhov in Trsta so zmagovalci nedavnega mednarodnega tekmovanja harmonikarski dnevi v Pragi. Danes so zaigrali skladbo iz tekmovalnega repertoarja Johanna Sebastian Bacha: Schafe können sicher weiden, arija iz Kantate št. BWV 208 in venček skladb: Aida, Turandot, Carmen in Poročna koračnica.

Dnevi odprtih vrat Predsedniške palače, ki na pobudo predsednika Pahorja potekajo od leta 2013, so postali priljubljen način praznovanja in počastitve državnih praznikov za vse generacije. Od tedaj je Predsedniško palačo obiskalo več kot 21.000 (enaindvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine. Naslednji dan odprtih vrat bo v torek, 26. decembra, ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, v Uradu predsednika Republike Slovenije dan odprtih vrat
Foto: Daniel Novakovič/STA