SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v slavnostem govoru ob 120. obletnici rojstva Leona Štuklja: "Slovenke in Slovenci smo srečni in ponosni, da imamo Leona Štuklja. Nesmrten je."

Novo mesto, 12. 11. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je nocoj udeležil osrednje slovesnosti ob 120. obletnici rojstva Leona Štuklja, športnega velikana, telovadca, dobitnika šestih olimpijskih kolajn, svetovljana in humanista.

Predsednik republike je bil na slovesnosti slavnostni govornik.


V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Spoštovani gospod župan,

predsednik slovenskega olimpijskega komiteja,

dame in gospodje.

Slovenke in Slovenci smo srečni in ponosni, da imamo Leona Štuklja. Nesmrten je. S to lepo slovesnostjo izražamo hvaležnost, da s svojimi izjemnimi športnimi dosežki in krepostnim osebnim karakterjem večno navdihuje zlasti naš športni, a tudi narodni značaj. Leon Štukelj je naša korenina. Je del našega narodnega izročila. Skupaj z drugimi slovenskimi političnimi, kulturnimi, znanstvenimi in športnimi velikani sestavlja osupljiv mozaik naše najbolj odlične in žlahtne dediščine. Nocoj se mu poklanjamo.

Dame in gospodje,

ob Štuklju najprej pomislim na vitalnost. Tisti magični prihod na olimpijski stadion v Atlanti 1996 leta, ki je na noge dvignil par milijard ljudi po vsem svetu, je nepozaben. Skoraj stoleten človek, rojen celo dve leti pred prvimi olimpijskimi igrami moderne dobe v Atenah, je živahno poplesaval kot poredni mladenič. Navdušenje je bilo nepopisno in vsesplošno. Takrat in sicer pri Štuklju ni šlo samo za sijano telesno pripravljenost. V prefinjenih, lahkotnih gibih smo lahko videli njegov svetovljanski duh, odprt a hkrati premišljen, skoraj discipliniran. Leon Štukelj ultimativno pooseblja zdrav duh v zdravem telesu. Pri vzgoji naši bodočih rodov nam glede tega ni treba posegati po tujih zgledih. Edinstven vzor je našega rodu.

Dame in gospodje,

ob Štuklju seveda pomislimo na športnega šampiona. Na olimpijskih igrah v Berlinu 1936 leta sta si v roke segla z Jessejem Owensom. Dve legendi, atletska in telovadna. Leon Štukelj je ovenčan z športno slavo. Nosilec olimpijskih odličij in drugih prvenstev. Ni šlo samo za talent in delo, odrekanje, disciplino. Bil je strasten telovadec, vztrajen do konca. Perfekcionist. V gibu sta morali biti izražena moč in mehkoba. Tri zlate olimpijske medalje. Med drugimi odličji. Po vrnitvi iz Pariza, kjer je medaljo osvojil s hudo poškodovano dlanjo, ste mu v Novem mestu pripravili navdušen sprejem. Takratni župan dr. Josip Rezek ga je pozdravil »Ave, Triumphator!«.

Leon Štukelj je prvi slovenski dobitnik zlate olimpijske medalje. Je eden izmed najboljših in mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih športnikov vseh časov. Leta 1997 je bil sprejet v Mednarodni gimnastični hram slavnih. Štiri leta kasneje je bil skupaj z mirom Cerarjem st. kot prvi sprejet v Hram slavnih slovenskih športnikov.

Dame in gospodje,

Leon Štukelj je zanimiva osebnost. Vsak šampion ima itak izdelano osebnost. Za Štuklja se zdi, da je bil vrednostno precej premočrtne narave. Na slovesni skupščini Gimnastične zveze Slovenije 6. novembra 1997 v Ljubljani je odklonil listino za častno predsednikovanje tej športni organizaciji. Menil je, da ga na sokolsko gibanje vežejo tako močne čustvene vezi, da v sedanji gimnastični zvezi te častne funkcije ne more sprejeti. »Zahvaljujem se vam za to pozornost, vendar pa vam moram povedati, kot sem vam tudi pisno obrazložil, da te časti ne morem sprejeti. Čustveno sem vezan na sokolsko gibanje, ki je bilo ustanovljeno kot odpor proti germanizaciji slovenskega naroda. Sedanja gimnastika nima tega nacionalnega naboja in globlje vsebine, ampak zgolj tekmovalni pomen,« je svojo odločitev obrazložil Štukelj.

Pri nas in v sodobnem primerljivem svetu zdaj ni v navadi, da bi bila športna in podobna društva tudi družbeno angažirana. Toda Leon Štukelj je mislil, da je prav tako. Ko je bil mlad in ko je bil star. Taka vrednostna premočrtnost, naj ima kdo prav ali ne, je redka vrlina. Med vrlinami želim poudariti tudi sposobnost odpuščanja. Štukelj po vojni pri novem režimu ni bil dobro zapisan. V našo kolektivno zavest se je vrnil šele po demokratičnih spremembah. In vendar je glede morebitnih krivic dejal, da je vse odpuščeno.

Dame in gospodje,

nocoj slavimo Štuklja, sokola, telovadca, olimpionika, šampiona in njegovo izdelano osebnost. Srečni in ponosni smo, da imamo Leona Štuklja, eno od naših najslavnejših narodnih korenin.

Predsednik republike na slovesnosti ob 120. obletnici rojstva Leona Štuklja
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike na slovesnosti ob 120. obletnici rojstva Leona Štuklja
Foto: Nebojša Tejić/STA