SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške

Varaždin, Hrvaška, 18. 3. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović so se danes v Varaždinu sestali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović in predsednik Republike Avstrije dr. Heinz Fischer.

Letošnje trilateralno srečanje predsednikov je bilo že tretje po vrsti in je bilo namenjeno dialogu o regionalnem sodelovanju in krepitvi razprave o vprašanjih skupnega interesa. Sogovorniki so se osredotočili predvsem na solidarnost in sodelovanje med državami trilaterale glede izzivov, s katerimi se sooča EU zaradi pritiska migracij. Predsednik Heinz Fischer je potrdil pomen EU za stabilnost Evrope in potrebo po solidarnosti pri reševanju izzivov, ki ogrožajo trdnost Unije. Predsedniki so se pogovarjali tudi o poglobljenem sodelovanju znotraj srednjeevropskega prostora. V tem kontekstu je Kolinda Grabar-Kitarović predstavila pobudo Baltik-Jadran-Črno morje.

Predsednik Borut Pahor je izpostavil pomen širitve oziroma konsolidacije Evrope in pri tem poudaril pomen regionalnega sodelovanja in političnega dialoga v okviru pobude Brdo-Brijuni, ki jo bo letos gostila Bosna in Hercegovina, udeležilo pa se je bo tudi več državnikov in drugih visokih voditeljev mednarodne skupnosti. Predsednik Pahor in predsednica Grabar-Kitarović sta se dogovorila, da skladno z mandatom, ki so jima ga na lanskem srečanju v Budvi podelili voditelji procesa Brdo-Brijuni, v kratkem obiščeta Makedonijo.

Po pogovorih so predsedniki imeli novinarsko konferenco.

Hrvaška predsednica je v čast slovenskemu predsedniku Pahorju in zveznemu predsedniku Republike Avstrije gostila kosilo, pozno popoldne pa se je trilateralno srečanje zaključilo s sprehodom po starem mestnem jedru Varaždina.

Trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške
Foto: STA