Predsednik Pahor se je sestal s predstavniki civilnodružbenih organizacij glede sprememb volilne zakonodaje

Ljubljana, 1. 7. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, 1. julija 2019, sestal s predstavniki civilnodružbenih organizacij glede sprememb volilne zakonodaje v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitev poslancev v državni zbor, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo.

Predsednik Pahor je sogovornike seznanil s pripravami na srečanje predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, ki bo 12. julija 2019 v Predsedniški palači. Na delovnem kosilu bodo ocenili rezultate dosedanjih 3. krogov pogajanj in se skušali dogovoriti o nadaljevanju procesa sprememb volilne zakonodaje.

Predstavniki civilnodružbenih organizacij doslej še niso oblikovali enotnega pogleda na spremembo volilne zakonodaje. Predsednika Pahorja so obvestili, da bodo glede tega naredili vnovičen poskus do sredine septembra letos. Poudarili so, da večinoma niso naklonjeni uvedbi list kandidatov ter neobveznega prednostnega glasu. V tem smislu je Emil Milan Pintar povzel njihovo stališče, da »niso enotni v tem, kakšno spremembo hočejo, vendar utegnejo biti enotni v tem, česa nočejo in glede tega ne izključujejo ničesar, tudi pobude za referendum ne.«

Predsednik Pahor in predstavniki civilnodružbenih organizacij so se strinjali, da je sprememba volilne zakonodaje temeljno vprašanje demokratičnega odločanja in zato zahteva široko javno razpravo in napor za dosego širše družbene podpore.

Naslednje srečanje predsednika Pahorja s predstavniki civilnodružbenih organizacij je predvideno v drugi polovici septembra letos, ko bo bolj jasno, ali se bo potrebno število poslank in poslancev DZ zavzelo za spremembo volilnih okrajev ali za njihovo odpravo in uvedbo relativnega prednostnega glasu.

Sestanka so se s sodelavci udeležili predsednik ZDUS Janez Sušnik, predsedujoči Sinteze-KCD Emil Milan Pintar, predsednik SLOGE Janko Veber in predsedujoči koordinaciji KNSL Andrej Magajna.

Predsednik Pahor se je sestal s predstavniki civilnodružbenih organizacij glede sprememb volilne zakonodaje
Foto: Tamino Petelinšek/STA